Šeranić: Pratimo stanje po opštinama koje mogu da uvedu i oštrije mjere

351

– U bolnicama u Republici Srpskoj trenutno se nalazi 249 lica oboljela od virusa korona. To je broj koji je u zadnje vrijeme konstantan, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite srpske Alen Šeranić.

Šeranić je naglasio i da je broj lica koji su priključeni na respiratore takođe konstantan i da se uglavnom kreće od 10 do 11.

“Svi ostali pacijenti koji su hospitalizovani uglavnom imaju obostranu upalu pluća i primaju redovnu terapiju koja im  pomaže”, dodao je ministar.

Kaže da prema podacima koje dobija iz svih bolnica u Srpskoj, pacijenti koji se brže oporave se puštaju kući gdje nastavljaju svoj oporavak.

Šeranić je naglasio da se svim pacijentima kojima je neophodno bolničko liječenje to i omogućuje.

Što se tiče parametara, kaže ministar, u Srpskoj  s obzirom na opterećenje zdravstvenog sistema, prati broj lica koji su u bolnicama, kao i dužina oporavka pacijenta, nakon napuštanja bolnice njegovo se zdravstveno stanje prati kroz primarnu zdravstvenu zaštitu. U te parametre, dodao je, ulaze i lica koja su zdravstveno ugrožena, kao i njihova strarosna struktura i iz koje opštine dolaze.

“To nam služi da vidimo na koji nači lokalni štabovi mogu da donesu i restriktivnije mjere od onih koji su trenutno na snazi”, istakao je Šeranić.

(RTRS)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!