Inspekcija: Pojačane kontrole lako kvarljivih namirnica

269

U okviru kontrole lako kvarljivih namirnica, Institut za javno zdravstvo RS i Veterinarski institut „Dr Vaso Butozan“ potvrdili su da su svi uzorci sladoleda, koje su gradski inspektori uzeli kod devet privrednih subjekata koji se bave prodajom ove ljetnje poslastice, ispravni za upotrebu.

Kako je potvrđeno iz Odjeljenja za inspekcijske poslove, riječ je o redovnim kontrolama sladoleda s obzirom na to da je povećana potrošnja ove poslastice u ljetnjim mjesecima.

  • Kao i svake godine, u ovom periodu, uzeti su uzorci zbog provjere zdravstvene ispravnosti i to kod privrednih subjekata koji pripremaju i prodaju sladoled van svojih poslovnih prostorija – kažu u Odjeljenju za inspekcijske poslove.

Uz kontrolu sladoleda, gradski inspektori redovno obavljaju i kontrole subjekata koji se bave pripremom i prodajom hrane.

  • S obzirom na to da se nalazimo u ljetnjem periodu, prioritet je kontrola lako kvarljivih namirnica – mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih proizvoda, te poslastica – kažu u inspekciji.

U redovnim kontrolama, inspektori kontrolišu sanitarno-higijenske uslove prostorija, uređaja i opreme u kojima se priprema, čuva i prometuje hrana. Takođe se kontroliše i sprovođenje preventivnih mjera za sprečavanje nastanka i širenja zaraznih bolesti, kao i sprovođenje čišćenja i hemijske dezinfekcije po planu održavanja higijene.

  • U skladu sa epidemiološkim preporukama, na terenu se posebno kontroliše da li svi radnici koji rade na pripremi i prodaji hrane nose propisanu zaštitnu opremu – zaključili su iz Odjeljenja za inspekcijske poslove.
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!