Dobre vijesti iz SAD: Vakcina za koronu u završnoj fazi

234

Iz Sjedinjenih Američkih Država stižu nam odlične vijesti gdje je prva potencijalna vakcuina protiv virusa korona u završnoj fazi i već se počela testirati na ljudima.

Ključna faza rada na vakcini koju razvijaju naučnici Nacionalnog instituta zdravlja i kompanije Moderna počeće 27. jula ili “negdje oko tog datuma”, saopšteno je.

Ono što je obećavajuće jeste da je vakcina već testirana na 45 dobrovoljaca, a ta testiranja su pokazala da bi ona mogla da pruži imunitet na Kovid-19.

Naučnici tvrde da da su u krvi osoba koje su primile vakcinu razvijena antitijela koja uništavaju korona virus, u onoj mjeri koliko su prisutna i kod osoba koje su se oporavile.

Vakcina nije imala nikakvih ozbiljnih nuspojava, ali više od polovine učesnika testiranja pokazalo je simptome slične grip, što je bilo slično drugim simptomima vakcine poput umora, glavobolje, povišene temperature, ali kako navode ljekari to nije ništa neuobičajeno.

“Mala cijena za zaštitu od Kovida-19”, rekao je doktor Vilijam Šafner sa Univerzitetskog medicinskog centra “Vanderbilt”, koji je inače stručnjak za vakcine, ali nije učestvovao u ovom istraživanju.

Ova vakcina bi u završnoj fazi trebalo bi da bude testirana na 30.000 osoba.

U prvoj fazi vakcina je testirana na mladim osobama, dok će u posljednjoj fazi biti testirana na starijim, odnosno osobama s hroničnim oboljenjima.

Nema tačnih informacija kada bi vakcina trebalo u potpunosti da bude završena, ali vlasti se nadaju da bi to trebalo da se desi do kraja godine.

Naučnici ističu da će za potpuni imunitet biti potrebno primiti dvije doze vakcine u razmaku od mjesec dana.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!