Zeljković: Broj pozitivnih u Srpskoj premašuje broj oporavljenih

362

– Republika Srpska je ušla u period naglog rasta broja zaraženih virusom korona što znači da je broj pozitivnih na virus sada veći od broja oporavljenih, rekao je v.d direktora Instituta za javno zdravstvo, Branislav Zeljković.

Zeljković je gostujući na RTRS-u rekao i da je pogoršanje epidemiološke situacije u Srpskoj veliko opterećenje na zdravstveni sistem.

“Zdravstvene ustanove već četiri mjeseca bez odmora se bore sa pandemijom. I dalje, ako se nastavi rast broja zaraženih, možemo očekivati težu epidemiološku situaciju, što će dodatno opteretiti zdravstveni sistem, ali i zdravstveni kadar”, naveo je Zeljković.

Komentarišući prenos virusa sa osobe na osobu, Zeljković je rekao da oni bez obzira na razmatranje informacija SZO o prenosu virusa i vazduhom, imaju saznanja o kapljičnom prenosu.

“Nemamo dokaz da se virus prenosi vazduhom. Vidljivo jeste da se u posljednje vrijeme brže osobe zaraze virusom korona, ali mislimo da je tome doprinjelo nepoštovanje mjera. Građani su se opustili i nenošenje maski, nepoštovanja distance dovodi do infekcije”, objasnio je Zeljković.

Podvukao je da distanca od dva mjetra i nošenje maske može da spriječi zarazu od virusa.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!