Najjeftiniji auto dolazi iz Kine, naručuje se preko Aliexpressa

487

Ovaj automobil možda nije apsolutna definicija jeftinoće, ali bi vas vjerovatno iznenadilo to da uopšte nije loš

Kineski servisi za onlajn kupovinu Alibaba i Aliexpress često mogu da predstavljaju kockanje, budući da se neretko dešava da dobijete nešto što niste naručili. Ima, međutim, i obrnutih primjera…

Tako nešto upravo se dogodilo novinaru automobilskog sajta Jalopnik Džejsonu Torčinskom, koji je bio prijatno iznenađen kada je naručio električni automobil i to po cijeni – nižoj od 1.000 dolara.

Otkrio je da ono što je dobio mnogo bolje nego što je očekivao.

A to što je naručio najvjerovatnije je najjeftinije potpuno funkcionalno električno vozilo na svetu, proizvod je kineske kompanije Changli i košta samo 930, odnosno 1.200 dolara sa uključenim paketom baterija. Uz dodatne troškove transporta do Amerike, ukupna cijena je iznosila nešto manje od 3.000 dolara.

O malom Changliju Džejnson je snimio nekolio videa u kojima je otkrio da vozilo ima prilično iskoristivu bateriju i da je veoma okretno. Za toliko malo novca koliko košta, ovaj električni kvadricikl ima svu opremu koju biste očekivali od savremenog vozila, pa čak i kameru za vožnju u nazad.

Međutim, Changli EV je daleko od vrhunskog automobilskog inženjerstva. Sa motorom od 1,1 konjske snage izuzetno je spor i po dinamici vožnje dosta odskače od savremenih vozila. Veoma je uzak, visok i ima male točkove.

Nije ni potrebno posebno naglašavati da sasvim sigurno, Changli nije baš najbezbjednije mjesto u slučaju sudara, pogotovo sa nekim velikim SUV automobilom. Razlog tome je upravo činjenica da nije, u pravom smislu, auto zbog čega ne mora da prolazi rigorozne testove bezbjednosti.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!