Dan kada je poginuo Dražen Petrović

447

Na današnji dan prije 27. godina tragično je završio svoj život Dražen Petrović, “košarkški Mocart” i idol mladih Jugoslavije iz osamdesetih godina prošlog vijeka.

Imao je samo 29. godina i još mnogo toga da pokaže na svjetskoj i NBA sceni, ali je saobraćajni udes kod njemačkog gradića Denkendorfa bio koban.

Petrović je stradao po povratku iz poljskog Vorclava, gde je odigrao poslednju utakmicu kao reprezentativac Hrvatske protiv selekcije Slovenije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Bilo je to 5. juna 1993. godine, dan kada je izabrao da se kući u Šibenik vrati kolima umesto avionom kao ostatak njegove ekipe. U automobilu marke golf, kojim je upravljala njegova djevojka, njemačka manekenka Klara Šalanci bila je i turska košarkašica Hilal Edebal.

Tragedija se dogodila 7. juna. Zbog smanjene vidljivosti, a priča se i neprilagođene brzine crveni golf udario je u kamion koji se prepriječio preko autoputa. Od siline udara, na mjestu je poginuo Dražen. On je u trenutku nesreće spavao na suvozačkom sjedištu, dok je Turkinja doživjela teške povrede glave. Sahranjen je 11. juna na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Šalanci je danas supruga bivšeg njemačkog fudbalera i aktuelnog sportskog direktora tamošenjeg fudbalskog saveza Olivera Birofa, a Edebal, njena drugarica iz djetinjstva, još pati od posljedica nesreće. Prema njenom priznanju, ne sjeća se nijednog detalja prije sudara, a tokom oporavka pomišljala je i na samoubistvo.

Edebal i njemačka manekenka su prekinule kontakt. Draženova majka Biserka uspjela je da se upozna sa Turkinjom prije tri godine, dok Klaru nikada nije čula i vidjela, niti se Njemica povodom nesreće oglašavala u medijima.

“Ona je monstrum. Nije čak u kontaktu ni sa Hilal. Klara nije posetila Hilal dok je ležala u bolnici, iako su dugogodišnje prijateljice. Igrale su zajedno košarku od malih nogu. Hilal je studirala u Americi, a kada se vratila, Klara ju je pozvala da idu zajedno po Dražena na aerodrom u Frankfurtu”,  pričala je Biserka o djevojci svog pokojnog sina Dražena.

Dražen Petrović 22. oktobar 1964, Šibenik – 7. jun 1993. Denkendorf Karijera: Šibenka, Cibona, Real Madrid, Portland, Nju Džersi Nets. Reprezentacije: Jugoslavija, Hrvatska

Trofeji: Šampion Evrope sa Cibonom: 1985, 1986. Šampion Jugoslavije: 1985. Olimpijske igre: bronza 1984, srebro 1988, srebro 1992 sa Hrvatskom Evropsko prvenstvo: bronza 1987, zlato 1989. Svetsko prvenstvo: bronza 1986, zlato 1990.

Najviše postignutih koševa na meču: 112 Najbolji procenat šuta u konkurenciji bekove u NBA 1992, 1993. Član Kuće slavnih u Springfildu.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!