Studenti iz RS koji se školuju u inostranstvu mogu da se prijave za besplatan test

493

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS objavilo je upitnik namijenjen državljanima RS koji studiraju na inostranim visokoškolskim ustanovama radi ostvarivanja prava na besplatno testiranje na covid-19 u cilju ispunjavanja studentskih obaveza.

Kako je navedeno u saopštenju ministarstvo je upitnik objavilo na svojoj internet stranici http://mnrvoid.vladars.net.

“Shodno Zaključku Republičkog štaba za vanredne situacije od 11.5.2020. godine, ovo pravo ostvaruju lica koja dokažu status studenta na prvom, drugom i trećem ciklusu studija, kao i lica koja imaju zakazanu odbranu završnih radova na sva tri ciklusa”, pojašnjeno je u saopštenju resornog ministarstva.

Pravo na testiranje čiji trošak snosi Vlada RS navedene osobe ostvaruju jednokratno.

“Podatke dostavljene putem ovog upitnika prikuplja Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, a koristi i obrađuje Institut za javno zdravstvo Republike Srpske u svrhu organizovanja testiranja navedenih lica u skladu sa potrebom njihovog prisustva u inostranstvu”, dodaje se u saopštenju.

Lica koja su evidentirana putem ovog upitnika dužna su, kako se dodaje u saopštenju, prilikom testiranja koje će blagovremeno biti najavljeno od strane Instituta za javno zdravstvo, popuniti dodatni formular i predočiti identifikacioni dokument (ličnu kartu).

“Obzirom da je organizovanje testiranja logistički zahtjevan proces i da zavisi od postojećih kapaciteta Instituta za javno zdravstvo, molimo sva lica koja popunjavaju ovaj upitnik da imaju razumijevanja za eventualne poteškoće koje se mogu pojaviti. Za organizaciju i sprovođenje testiranja po utvrđenim prioritetima zadužen je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo napominje da osobe koje ostvaruju pravo jednokratnog testiranja su dužne da se informišu o pravilima prelaska granice države u kojoj studiraju.

(nezavisne)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!