Srbija sada može malo da se obraduje

402

Najnoviji podaci o broju i stanju oboljelih od Covid-19 ohrabruju, rekao je epidemiolog Predrag Kon za RTS. Ističe da se tome težilo i da građani Srbije sada mogu malo da se obraduju, ali da se još uvijek ne smiju opuštati.

Predrag Kon je gostujući u Dnevniku RTS rekao je da je Srbija ušla u mirniju fazu epidemije. Ipak, kaže da je bitno da još uvijek postoje čepovi gdje se virus može brzo da se proširi, kao što su gerontološki centri.

Kada je riječ o navikama za budućnost, Kon je rekao da je pranje ruku i korišćenje dezinfekcionih sredstava nešto što ćemo morati da nastavimo da radimo. Takođe, naglašava da je važna i fizička udaljenost i izbjegavanje nepoznatih kontakata, prenosi Blic.

– Moraćemo da uđemo u prelazni period u kojem ćemo nositi maske u zatvorenom prostoru – rekao je Kon.

Govoreći o javnom saobraćaju, Kon je rekao da su jasno razrađene mjere i da će na primjer u Beogradu u početku javni prevoz koristiti samo zaposleni.

 

To omogućuje da se smanji broj korisnika i da bude vrlo kontrolisana upotreba saobraćaja, što je bitno u samom početku – rekao je epidemiolog Kon.

Ističe da su preporuke konkretne i za ostale delatnosti.

Navodi da aviosaobraćaj mora da se otvori, ali da još uvijek nema letova i da je to izazov, pošto još uvijek nije jasno da li će se primenjivati mjere karantina ili samoizolacije.

Na pitanje kada će epidemija proći, Kon je rekao da je ovaj talas pri kraju, i da će se naredne dvije nedjelje smanjivati aktivnost virusa, a poslije će se pojavljivati pojedinačni slučajevi.

Kon poručuje da je Srbija sada neuporedivno spremnija za eventualni drugi talas i da će testiranje imuniteta tokom ljeta dati odgovore o pripremama za jesen i zimu.

Rekao je da je najveći izazov tokom ovog talasa bio sprovođenje mjera socijalnog distanciranja i da je u tome pomoglo uvođenje vanrednog stanja.

Kon ima poruku za građane: “Da izdržimo još ovih nekoliko nedjelja i da se poštuju ove mere jer su one za sve nas”.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!