Kina uvodi pametne vozove koji će prepoznavati putnike bez maski

484

Kineske vlasti uvode “pametne” vozove na jednoj od linija metroa, koji mogu da detektuju putnike bez medicinskih maski, saopštila je agencija “Sinhua”, pozivajući se na operatora Pekinškog metroa.

Kako se navodi, novi vozovi saobraćaće šestom linijom pekinškog metroa. Vagoni vozova opremljeni su mnogobrojnim kamerama visoke rezolucije, koje će snimati lik putnika i prenositi ih u sistem radi analize.

Taj sistem moći će da raspoznaje likove putnika bez maski, a takođe i onih kojima je potrebna pomoć ili osoba koje su izgubile svijest.

Pored toga, iznad ulaznih vrata u voz biće postavljeni ekrani sa visokom rezolucijom na kojima će biti prikazane informacije o stanicama na toj liniji, kao i o kretanju putnika.

Kineske vlasti su 31. decembra obavijestile Svjetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom dijelu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara da je uzročnik virus korona SARS-CoV-2 (patogen KOVID-19).

Svjetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila je epidemiju novog virusa korona za pandemiju. Širom svijeta od novog korona virusa oboljelo je više od 1,6 miliona osoba, preminulo je više od 95.000, a ozdravilo je oko 355.000 ljudi.

Kina, u kojoj je epidemija korona virusa prošla, donijela je nove mjere kako bi spriječila da prenosioci virusa bez simptoma izazovu drugi slučaj infekcije.

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!