Novčani paket EU za BiH: 73,5 miliona evra za oporavak nakon pandemije

365

EU je spremila za BiH značajan novčani paket pomoći za borbu protiv virusa korona i posljedica krize ove pandemije, a činjenica je i da je u proteklih šest godina izdvojila oko milijardu maraka bespovratnih sredstava za projekte EU u BiH i dijelom tog novca već je podržan i zdravstveni sektor.

U Delegaciji EU u Sarajevu kažu da,  kada se radi o trenutnom problemu s kojim se suočava zdravstveni sektor u BiH u borbi s virusom korona, za zapadni Balkan za te namjene iz EU dodatno će biti izdvojeno više od 410 miliona evra, od čega će 38 miliona evra biti namijenjeno za trenutnu pomoć, a ostatak za pomoć u saniranju posljedica virusa korona, koje se očekuju kad pandemija završi.

Za BiH će iz paketa za suzbijanje virusa korona, kako je rečeno, odmah biti izdvojeno sedam miliona evra, a dodatnih 73,5 miliona evra za pomoć pri oporavku nakon pandemije.

Što se tiče mjera koje su već započele proteklih dana, naglašavaju da u saradnji s Razvojnim programom UN-a s dva miliona evra finansijski pomažu nabavku medicinske zaštitne opreme i 80 respiratora.

Kada se radi o sredstvima koja su proteklih godina izdvajana za zdravstvo, ističu da je od 2017. godine EU podržala učešće BiH u Trećem programu djelovanja Unije u području zdravlja za period 2014-2020. sufinansiranjem godišnje “ulazne karte” za ovaj program EU u prosječnom iznosu od 45.000 evra godišnje.

“Sufinansiranje je omogućeno kroz godišnje IPA programe za BiH za 2017. i 2018. godinu. Osim godišnje programske pomoći kroz IPA, EU je podržala projekat ‘Ostvarivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda kroz kontrolu duvana’ u vrijednosti od 157.600 evra kroz Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava. Projekat je implementiran u BiH od 1. januara 2016. do 31. decembra 2017. s ciljem poboljšanja funkcionalnih i koordinisanih mehanizama zaštite od štetnih zdravstvenih, društvenih, ekoloških i ekonomskih posljedica koje uzrokuje konzumacija duvana i izloženost duvanskom dimu u BiH”, kažu oni.

Kao hitan odgovor na poplave 2014. godine, kako su naglasili, EU je finansirala rehabilitaciju i rekonstrukciju šest domova zdravlja i područnih ambulanti u opštinama Doboj, Domaljevac-Šamac, Maglaj, Olovo, Orašje i Šamac u iznosu od 1.982.672 evra.

“Nedavno, kao hitan odgovor na izazove koje predstavljaju migracije u BiH, EU je od 2018. godine pružila razne zdravstvene usluge migrantima u migracionim kampovima kroz civilnu zaštitu i humanitarne operacije EU u iznosu od 5,8 miliona evra, te kroz specijalne mjere IPA u iznosu od 800.000 evra”, istakli su iz Delegacije.

Putem Investicijskog okvira za zapadni Balkan EU podržava ključna infrastrukturna ulaganja u BiH, uključujući finansijsku pomoć za obnovu zdravstvenih ustanova u skladu s najvišim EU standardima.

“Medicinski kampus u Banjaluci jedan je od takvih projekata u čitavoj regiji koji ima za cilj izgradnju modernih i konkurentnih kapaciteta za medicinsko istraživanje i obrazovanje zdravstvenog osoblja u BiH. EU je pružila značajnu stručnu pomoć u vrijednosti od preko dva miliona evra bespovratnih sredstava za nekoliko faza pripreme projekta, čime je pružena podrška i za mobilizaciju kredita Evropske investicijske banke za dalja ulaganja i korištenje domaćih finansijskih sredstava”, naglasili su, uz napomenu da je Evropska investiciona banka (EIB) trenutno angažovana na još jednom projektu u korist Univerzitetskog kliničkog centra RS koji uključuje obnovu zgrada za porodilište i infektivne bolesti.

(nezavisne)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!