„Niste sami“: Od ponedjeljka dostava lijekova za starije od 65 godina

395

Gradski štab za vanredne situacije raspisao je danas javni poziv zdravstvenim ustanovama – apotekama da se uključe u akciju „Niste sami“, kako bi, poslije dostave životnih namirnica, bio omogućen i servis dostave lijekova osobama starijim od 65 godina, koje imaju zabranu kretanja zbog aktuelne epidemiološke situacije.

Javni poziv je otvoren 48 časova, odnosno do subote 28. marta, a planirano je da dostava lijekova počne već od od ponedjeljka, 30. marta.

Ujedno, Štab je, na osnovu instrukcije Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, donio naredbu o formiranju karantina u koji će biti upućivane osobe sa područja Banje Luke koje uđu u zemlju, a nisu pozitivni na korona virus.

Gradonačelnik Igor Radojičić naglasio je da je osnovni cilj ovih mjera sprečavanje stvaranje novih žarišta epidemije.

  • Lokacije karantina su u dvorani Obilićevo, prvom spratu ambulante u Obilićevu i u Centru „Zaštiti me“, gdje je, sveukupno, omogućen smještaj za oko 150 osoba. Istovremeno, osobe sa područja Banje Luke koje uđu u zemlju, a budu pozitivne na korona virus, biće upućene u republički karantin koji se nalazi u studentskom domu „Nikola Tesla“, dok će oni koji prekrše režim kućne izolacije biti upućivani u šatorski karantin na Rakovačkim barama – objasnio je Radojičić.

Ujedno, Štab je pozvao na procesuiranje osoba koje su plasirale lažnu vijest o navodnom „potpunom zatvaranju Banje Luke“.

  • Štab nikada nije razmatrao tu mjeru, a ova, lažna vijest je izazvala dodatno uznemirenje građana koji su opet pohrlili u prodavnice. Od MUP-a RS tražili smo da istraže odakle potiču te lažne informacije. Još jednom naglašavamo, sve informacije koje ima gradski štab su potpuno dostupne javnosti i tako će biti i ubuduće – ukazao je Radojičić.

On je najavio da će Štab na sjednici zakazanoj za subotu predstaviti i ekonomske mjere Grada Banje Luke za pomoć poslovnim subjektima, pogođenim posljedicama epidemiliioške krize.

Prema podacima Doma zdravlja, u Banjoj Luci su trenutno registrovane ukupno 83 osobe zaražene korona virusom, dok se u režimu kućne izolacije nalaze 1.2727 osobe. Po podacima nadležnih službi, propisane mjere izolacije se uglavnom poštuju, a protekla 24 časa samo dvije osobe prekršila su ovaj režim.

Direktorica Doma zdravlja Nevena Todorović, najavila je da će u narednim danima biti redukovan rad dijela ambulanti porodične medicine.

  • U narednim danima bićemo primorani da smanjimo broj radnih dana u ambulantama Paprikovac, Mišin han, Verići, Goleši i Borkovići. Informacije o novom rasporedu rada, građanima će biti dostupne na sajtu Doma zdravlja i Grada Banje Luke. Iako se na prvom spratu ambulante u Obilićevu nalazi gradski karantin, građanima će biti nastavljeno pružanje usluga porodične medicine u prizemlju ovog objekta – kazala je ona.
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!