Turska savjetuje migrante da ne idu preko BiH i Balkana

417

Turska je hiljadama migranata koji se kreću ka njenoj granici sa Grčkom, preporučila nove rute na putu ka Zapadu, tako što će zaobići sve zemlje bivše Јugoslavije, među kojima i Srbiju, ali i Albaniju.

Grčki mediji koji su prenijeli tursku geografsku mapu sa “rutama” koje vode s turske teritorije sve do Francuske i Njemačke, ocijenili su da je to još jedan dokaz da je Ankara zvanično učestvovala u pokretanju migranata i izbjeglica u pohodu ka zapadnoj Evropi.

Mapu, uz uputstva na arapskom jeziku, objavila je zvanična turska državna televizija TRT, a prenijela je i na Tviteru.

Prema toj mapi, migranti su usmjereni na pet pravaca kroz Tursku do pet “ulaznih mjesta” u Grčku: četiri na njenim ostrvima i jedno na kopnenoj granici, preko rijeke Evros (Marica) gdje je posljednjih dana zbog krize raspoređena čak i vojska i gdje su sukobi prekogranične linije skoro neprekidni.

Pošto dođu u Grčku, migranti bi, po tom savjetu, trebalo da pređu u Italiju na putu ka Francuskoj koja je prikazana kao glavno odredište.

Drugi pravac iz Turske ide ka sjeverozapadu, zaobilazeći sve zemlje bivše Јugoslavije, te prolazi preko Bugarske, Rumunije, Mađarske, Austrije gdje se put grana u dva pravca: ka Njemačkoj i ka Francuskoj.

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!