Otvoren novi vrtić na Starčevici za 50 djece u ulici Prve krajiške brigade

596

Otvoren novi vrtić na Starčevici, u okviru velikog plana čiji je cilj da se obezbijedi 600 novih mjesta u sistemu gradskih vrtića.

U vrtiću, koji je otvoren u obnovljenom gradskom prostoru u Ulici Prve krajiške brigade, biće smješteno 50 mališana.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić i direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović otvorili su novi vrtić u naselju Starčevica za što je izdvojeno oko 225.000 KM.
“Nadam se da će djeca uživati i da će ovo biti fin prostor, na zadovoljstvo mališana i njihovih roditelja”, rekao je Radojičić novinarima i dodao da će vrtić “Mali drugari” imati kapacitet 48 mjesta.

On je naglasio da se u toku ove godine na nekoliko lokacija izgradnjom potpuno novih ili rekonstrukcijom postojećih prostora želi dobiti oko 600 novih mjesta u banjalučkim vrtićima.

Radojičić je rekao da postoji nesporna potreba i dosta zainteresovanih za prijem u gradske vrtiće.

“U ovom momentu gradimo potpuno novi vrtić u naselju Lazarevo – druga faza vrtića `Kolibri`, novi vrtić u naselju Petrićevac, sa UNDP uradićemo rekonstrukciju najstarijeg banjalučkog vrtića `Ježeva kućica`, a spremamo i vrtić u naselju Kuljani i još dva projekta za vrtić u Aleji Svetog Save i za vrtić u naselju Vrbanja”, rekao je Radojičić.

On je naglasio da je cilj da do početka nove školske godine najveći broj ovih mjesta bude na raspolaganju.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić rekao je da je u posljednjih 10 godina insistirao da se svi poslovni prostori na teritoriji grada, koji su veći od 150 metara kvadratnih, adaptiraju i saniraju i da se pretvaraju u vrtiće ukoliko zadovoljavaju higijenske i sanitarne mogućnosti.

“Mi smo danas otvorili treći vrtić tog tipa. Radiće se još tri vrtića u pogledu energetske efikasnosti u saradnji sa Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju”, rekao je Talić.

On je rekao da je strateški cilj Gradske uprave od početka bio da se predškolskim vaspitanjem obuhvati što više djece.

Direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović rekla je da je vrtić u naselju Starčevica 25. objekat Centra i da je bio od prijeke potrebe, jer je ovo naselje jedno od najvećih banjalučkih naselja, te da je kapacitet vrtića 48 djece, od čega 18 u jaslicama i 30 u mješovitoj jasličkoj grupi.

Objekat “Mali drugari”, prema riječima Kurtinovićeve, već će od ponedjeljka, 2. marta, primati nove mališane.

“U Centar je trenutno upisano 2.350 djece, a na listi čekanja je oko 2.000. Svakodnevno dobijamo zahtjeve za boravak novih mališana. Centar provodi i program u godini pred polazak u školu, gdje će 400 djece koja nisu pohađala vrtić u tromesječnom programu proći kroz socijalizaciju i edukaciju”, rekla je Kurtinovićeva.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Starčevica Predrag Đajić rekao je da je Starčevica najveća mjesna zajednica na teritoriji grada Banjaluka i da broji oko 25.000 stanovnika i da otvaranje vrtića “Mali drugari” znači puno za roditelje i djecu.

Đajić kaže da su stanovnici naselja zadovoljni, ali da ima još potreba za vrtićkim kapacitetom.

Izvođač radova na vrtiću “Mali drugari” je bilo preduzeće “Tekton”.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!