Preventivne mjere protiv koronavirusa u Srpskoj

553

Zbog povećanog broja pacijenata zaraženih virusom korona u Italiji, a s ciljem zaštite zdravlja stanovništva, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske preporučuje osobama, koje su u posljednjih 14 dana boravile ili dolaze iz Italije, posebno na teritoriji Sjeverne Italije, ali i Kine, Južne Koreje i Irana, da se telefonski jave nadležnim domovima zdravlja, kako bi se uzeli podaci, eventualno preduzele epidemiološke mjere, odnosno dali savjeti o daljem postupanju.

U slučaju pojave respiratornih simptoma, povišene tjelesne temperature, kašlja i otežanog disanja potrebno je odmah telefonom obavijestiti nadležni dom zdravlja radi davanja daljih mjera prevencije.

S obzirom na trenutnu nepovoljnu epidemiološku situaciju u Italiji, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske preporučuje da se odgode sve ekskurzije učenika i organizovana putovanja u ovu zemlju do smirivanja epidemiološke situacije.

Ujedno, podsjećaju građane da je potrebno da se pridržavaju preventivnih mjera kao što su često pranje ruku, posebno nakon direktnog kontakta sa bolesnim ljudima ili njihovom okolinom, izbjegavanje bliskog kontakta sa osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju; osobe koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije trebaju prilikom kašljanja i kihanja prekrivati nos i usta jednokratnim maramicama koje će nakon upotrebe baciti.

Ljudi bez respiratornih simptoma, poput kašlja, ne trebaju nositi medicinsku masku. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje upotrebu maski za ljude koji imaju simptome COVID-19 i za one koji brinu za osobe koje imaju simptome, poput kašlja i groznice. Osobe bez respiratornih simptoma, poput kašlja, ne trebaju nositi medicinsku masku.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske poručuju da svakodnevno prate epidemiološku situaciju i u skladu sa tim će predlagati potrebne preporuke.

(Srpskacafe)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!