DECENIJAMA NADAHNJUJE Kako je nastala pjesma “Eye of the Tiger” grupe Survajvor

591

Džim Peterik, jedan od osnivača poznatog benda Survajvor, prisjetio se vremena kada je nastala kultna pjesma “Eye of the Tiger” koja je i uzdigla bend do nevjerovatnih visina.

“Eye of the Tiger” i decenijama kasnije nadahnjuje ljude u teškim ili napetim životnim situacijama.

– Prije te pjesme izdali smo dva albuma, a nijedan od njih nije prošao naročito uspješno. Strahovali smo da će nam izdavač okrenuti leđa. Jednog dana sam se vratio kući, pritisnuo dugme na sekretarici i začuo – Hej, Džime, nazovi me, Silvester Stalone je, prisjeća se Peterik, klavijaturista Survajvora.

Prije te pjesme izdali smo dva albuma, a nijedan od njih nije prošao naročito uspješno. Strahovali smo da će nam izdavač okrenuti leđa. Jednog dana sam se vratio kući, pritisnuo dugme na sekretarici i začuo – Hej, Džime, nazovi me, Silvester Stalone je, prisjeća se Peterik, klavijaturista Survajvora.

Stalone je rekao svom prijatelju Toniju Skotiju, suosnivaču “Scotti Brother Records”, da želi novi zvuk za svoj film “Rocky III” i Toni mu je pustio nekoliko pjesama benda Survivor.

– Kada sam ga nazvao, rekao mi je da želi nešto za djecu s ulice, nešto s ritmom. Pitao me mogu li da mu pomognem, a ja sam mu rekao da sam takvu priliku čekao otkad sam počeo muzičku karijeru – priseća se Peterik.

 

 

 

Sljedećeg dana došao je i Frenki Salivan, gitarista benda, a avion koji su nestrpljivo čekali prevozio je ogromni Betamaks videorekorder na kojem su se nalazila prva tri minuta filma.

– Čovječe, ta energija, Mister T koji trenira i uzdiže se, i Roki koji je omekšao i bavi se snimanjem reklama. Ali i muzika je već bila tu. Rekao sam Frenkiju, ispadamo iz posla, jer ova pjesma je savršena – govori Džim.

Međutim, Stalone nije uspijevao da dobije prava za objavu.

Foto: Stallone/Instagram

Nekoliko dana kasnije, Džim se vozio u automobilu kada mu je ideja za osnovni rif pala na pamet. Frenki se pozabavio tekstom. Dio je bio napisan, ali nazvali su Stalonea i poručili mu da im je potreban cijeli film, kako bi razumjeli priču u cjelosti.

Gledajući film, došli su do dijela u kojem Apolo Krid kaže – Imao si nekada taj pogled tigra, čovječe. Moraš da ga vratiš, i to je bio “okidač” za nastanak klasika.

(Dnevna doza lepog)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!