Predstavljen koncept „društvenog rada“

408

Predstavnici Ministarstva pravde Republike Srpske predstavili su danas na sastanku u Gradskoj upravi alternativnu mjeru rada u javnom interesu kao jednu od krivičnih sankcija, koja se može izreći počiniocu krivičnog djela. Ova novina za koju je postavljen zakonski okvir, prezentovana je predstavnicima Gradske uprave i javnih preduzeća i ustanova na području banjalučke regije.

Krivičnim zakonikom RS propisano je da sud može izrečenu kaznu zatvora u trajanju do jedne godine, na zahtjev osuđenog, zamijeniti radom u javnom interesu, koji se izvrašava u lokalnoj zajednici, odnosno njenim preduzećima i ustanovama.

  • Zakonodavnim i normativnim okvirima predviđene su vrste djelatnosti kod kojih se mogu izvršavati ove sankcije i, između ostalog, odnose se na oblasti ekologije, humanitarnog rada, komunalnih, rudarstva, energetike i drugih. Takođe, propisane su i okolnosti o kojima se mora voditi računa – naveo je inspektor u Ministarstvu pravde RS Nenad Mirkonj i dodao da osuđenik ostaje u svom porodičnom i radnom okruženju, a umjesto odlaska na izvršavanje zatvorske kazne – odlazi na rad u javnom interesu.

Kako je naglasio, po odluci suda, taj rad može da traje od 60 do najduže 360 radnih sati i treba da se izvrši u periodu od šest mejseci.

  • Ovo je samo jedan u nizu sastanaka koje održavamo u lokalnim zajednicama, tokom kojeg ćemo predstaviti koncept izvršenja ove vrste krivične sankcije, s obzirom na to da se odabir pravnih subjekata kod kojih se sankcija može izvršavati, obavalja na osnovu liste prijavljenih pravnih subjekata po gradovima i opštinama – zaključio je Mirkonj.

On je zahvalio i Gradu Banjoj Luci i drugim lokalnim zajednicama, što su im omogućili da ostvare saradnju sa javnim prezuećima i ustanovima.

Zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić kazao je da je Grad i u ovoj aktivnosti pružio podršku resornom ministarstvu cijeneći slične prakse iz drugih gradova iz susjedstva koje su donijele pozitivna iskustva.

  • Kao lokalna zajednica želimo da budemo aktivni partneri u svemu tome, da se upoznamo sa svim pojedinostima funkcionisanja ove novine, kako bi i bezbjednost građana bila na nivou koji se očekuje – rekao je Amidžić.
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!