Nastavlja se suđenje za zločine nad Srbima u Krajini

319

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje Atifu Dudakoviću i još petnaestorici pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine.

Optužnica protiv Dudakovića i ostalih podignuta je za zločine protiv čovječnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin nad civilima na području opština Bihać i Cazin.

Osim Dudakovića, optuženi su Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Protiv 17. optuženog Aleta Hodžića predmet je razdvojen, nakon što je Sud dobio nalaz timskog vještačenja i on će biti posebno dovršen kada se za to steknu uslovi.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i tako onesposobljeni za borbu.

Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekima od ubijenih još se traga.

Dio optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Na ročištu održanom 6. januara, pročitani su iskazi preminulih svjedoka u kojima se navodi da su vidjeli tijela ubijenih na području Sanskog Mosta nakon akcije u septembru 1995. godine.

Božidar Knežević, koji je preminuo u novembru 2018. godine, u iskazu 2015. godine naveo je da je u naselju Tomina, opština Sanski Most, na zaprežnim kolima vidio pet tijela.

On je tada rekao da su ubijene četiri osobe prezimena Popović i jedna koja se prezivala Gogić, te da su tijela sahranjena.

Božo Јarić, koji je preminuo 2017. godine, u iskazu datom 2005. rekao je da je 10. septembra 1995. počela “velika ofanziva muslimanskih snaga” i da je njemu i još jednoj osobi hrvatske nacionalnosti naređeno da prikupljaju leševe. Tada je u istrazi ispričao kako su pronašli sedam leševa i da su svi bili muškarci.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!