Počeo Dakar reli, prvi u Saudijskoj Arabiji

503

Ovogodišnje izdanje Dakar relija, prvo u istoriji koje se održava u Saudijskoj Arabiji, počelo je u nedjelju.

Ukupno 342 vozila je bilo na startu prve etape duge 752 kilometra, od grada Jeddah to Al Wajha, koja je donijela mnogo uzbuđenja i nekoliko iznenađenja.

Dakarski konvoj je startao prije zore u nedjelju ujutro. Prvi su put pustinje krenuli motocikli, potom quadovi, automobili, SxS vozila i, na kraju, kamioni.

Branilac titule u kategoriji motora, Australijanac Tobi Prajs iz Red Bull KTM tima, ostvario je etapnu pobjedu i osigurao najbrže vrijeme dana, pritom vozeći “slijep” gotovo cijelu etapu nakon što mu je navigacija otkazala već na petnaestom kilometru. Prajs je dobio i dvominutnu kaznu, ali je uspio da završi ispred Amerikanca Brabeka, te timskog kolege Matiasa Voknera iz Austrije, koji je za prvoplasiranim zaostao samo 40 sekundi.

“Bio je težak dan, ali sve se ipak završilo dobro. Navigacija me izdala nakon 15 kilometara, tako da je bilo jako čudno. U jednu ruku bio sam jako sretan jer sam uspio slijediti prašinu i držati priključak za dečkima. Kada ostanete bez navigacije, praktično vozite slijepi. Sada se ovo čini dobrim na papiru, ali mislim da nam slijede i kazne. Nije to bio najbolji start, ali dug je reli pred nama”, rekao je Prajs.

U kategoriji automobila, navigacija na engleskom jeziku pokazala se izazovom za Stefana Peterhansela i njegovog suvozača Pola Fiuca čije velike greške je iskoristio iznenađujući pobjednik etape – Litvanac Vaidotas Zala iz tima Agrorodeo.

Peterhansel, koji je završio drugi, otkrio je kako je lutao neko vrijeme, te izgubio tri do pet minuta na traženje skrivenog prolaza.

“Uputstva je bilo teško razumjeti na engleskom. Tokom dvadeset i jednog izdanja Dakar relija, nikad nisam imao suvozača koji mi je govorio na engleskom”, ispričao je on.

Na trećem mjestu je Peterhanselov kolega Karlos Sainz iz Španije, ispred branioca naslova u kategoriji automobila, Nasera Al-Atijaha iz Katara. Al-Atijah je vodio veći dio dana prije nego što je niz kvarova pogodio njegov Toyota Hilux u završnom dijelu etape, prenosi “Klix.ba”.

Dvostruki šampion Ignasio Kasale došao je do dvadesete etapne pobjede, postavši prvi vozač quada kojem je to pošlo za rukom. Kasale je završio ispred Rafala Sonika sa prednošću od 5 minuta i 36 sekundi.

Odlično otvaranje imala je mlada ekipa Red Bull Off-Road USA u kategoriji SxS vozila. Mič Gatri Jr. je u svojoj debitanskoj etapi završio među prvih deset. Najbrži je bio Poljak Aron Domzala sa suvozačem Maciejom Martonom.

U kategoriji kamiona, ekipa Kamaz Masters je bila dominantna sa Antonom Šibalovim iz Rusije koji je ostvario vrijeme od 3 sata, 40 minuta i 35 sekundi, dovoljno za etapnu pobjedu.

Druga etapa vodi konvoj do grada Neoma i duga je 401 kilometar, a potom slijedi i specijalna etapa uz Crveno more, duga 367 kilometara, tokom koje će vozači imati velike navigacione izazove.

Prvo izdanje Dakar relija u Saudijskoj Arabiji ima 12 etapa, dugih ukupno više od 7.500 kilometara, od čega 5.000 kilometara kroz pustinju, a pobjednici bi trebalo da budu poznati 17. januara.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!