Od septembra izmjene u sistemu obrazovanja Republike Srpske

386
U Republici Srpskoj će se paralelno raditi na reformi predškolskog, osnovnog i srednjoškolskog vaspitanja i obrazovanja, što će pratiti određene izmjene zakonskih regulativa kako bi sve bilo primjenjivo od početka septembra, odnosno nove školske godine, izjavila je ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić za RTRS.

Trivićeva je navela da će od septembra početi besplatno predškolsko obrazovanje za djecu sa posebnim potrebama i za djecu bez roditeljskog staranja, te da će se ta aktivnost sprovoditi u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Srpske. Dodala je da je ove godine namijenjeno pola miliona maraka za namjene obuhvatanja što više djece predškolskim obrazovanjem, naročito u ruralnim sredinama.

– Obuhvat djece predškolskim vaspitanjem u Srpskoj je 22,7 odsto i nastojaćemo da svake godine proširujemo taj obuhvat kroz izgradnju dodatnih objekata, ali i korištenjem školskih objekata – izjavila je Trivićeva.

Naglasila je da će biti izmijenjeni nastavni planovi i programi za određene razrede u okvitu osnovnog obrazovanja, kao i da će sve to pratiti i obuka nastavnika.

Trivićeva je dodala da je sa republičkim Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva dogovoreno da od početka nove školske godine bude digitalizovano, osim Geografije, još deset udžbenika.

U saradnji sa Vladom Srbije, kaže, od početka godine se radi na digitalizaciji učionica. Istakla je da bi za početak naredne školske godine trebalo da bude pripremljeno 500 digitalnih učionica, što će pratiti inovirani nastavni planovi i programi.

Posebna pažnja biće posvećena vannastavnim aktivnostima i fizičko vaspitanje djece.

Trivićeva je izjavila da je u Srpskoj potpisan 101 ugovor između srednjih škola i privrednih društava koji se odnosi na plaćenu učeničku praksu. Dodala je da je Vlada je krajem decembra usvojila uredbu o standardima zanimanja kojoj je prethodila revizija zanimanja.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!