Ovo su najbolje namirnice za LIJEČENJE MAMURLUKA

1027

Jutro nakon burne noći provedene u dobrom društvu i uz prekomjerne količine alkohola gotovo je uvijek izazov.

Razlog za stanje poznato kao mamurluk jeste činjenica da se naše tijelo od alkohola oporavlja duže nego što bismo voljeli, a taj proces je praćen glavoboljom, malaksalošću, preosjetljivošću na zvuk i drugim sličnim neugodnim stanjima.

Naravno, za sve postoji lijek ili barem metoda za ublažavanje posljedica. Kada je riječ o mamurluku, pored najboljeg lijeka – spavanja i unošenja vode, na drugom mjestu je hrana.

Ovo je spisak najboljih namirnica za “jutro poslije”.

Banane: Alkohol uništava sposobnost organizma da zadržava vodu, a dehidracija uzrokuje gubitak kalija i natrija. Namirnica koja je puna kalija i prva koju lako možete nabaviti nakon što se probudite je banana.

Foto: Profimedia

Jaja: Namirnica puna cisteina, aminokiselina koja učestvuje u kreiranju antioksidansa glutationa. Glutation se troši i nestaje tokom razgradnje toksina koji dolaze u paketu s alkoholnim pićima, pa je pametno nadopuniti ga prvom prilikom.

Lubenica: Glavobolja je uzrokovana dehidracijom i smanjenom cirkulacijom krvi u mozgu. Namirnica kao što je labunica u organizam dostavlja velike količine vode i citrulina, sastojak koji pospješuje cirkulaciju krvi.

Krastavci: Kada smo spomenuli gubitak vode, a njime važnih elektrolita, nismo rekli koja je namirnica odlična za proces gomilanja novih zaliha natrija. To je svakako krastavac.

Foto Martin Gerten/EPA

Med: Obavljena istraživanja ukazuju da med, zbog bogatog sastava koji uključuje fruktozu, može kvalitetno ubrzati oporavak od mamurluka. Iako istraživanja nisu definitivna, jer postoje indicije da med ne djeluje onako kako mamurna osoba želi, vrijedi pojesti kašiku ili dvije.

Orah: Orasi sadrže velike količine magnezija koji takođe opada konzumiranjem prevelikih količina alkohola.Oko 70 grama oraha sadrži 50 odsto dnevne doze magnezija.

Špinat: Još jedan sastojak koji nestaje unošenjem veće količine alkohola je vitamin B9, a njega ćete nadoknaditi konzumiranjem špinata. Tako 180 grama špinata sadrži 66 odsto dnevne doze vitamina B9.

Meso: Alkohol smanjuje količinu aminokiselina u organizmu. Pošto tijelo stvara aminokiseline razgrađujući proteine, hrana bogata proteinima je logičan izbor za liječenje mamurluka. Meso je tu svakako na prvom mjestu.

Pileća supa: Možda i najpoznatiji lijek protiv mamurluka djeluje zahvaljujući paralelnom unošenju vode i natrija.

Foto: Oscar Rivera/EPA

Kafa: Iako zabilježeno djelovanje kafe na organizam ne mora nužno donijeti benefite za vrijeme mamurluka, nemali procent osoba prijavio je značajan napredak nakon šoljice crne kafe.

Narandža: Kada se u tijelu smanji udio vitamina C, što je slučaj nakon burne noći, onda teško da postoji bolja namirnica kojom ćete nadomjestiti ovaj važan sastojak, piše klix.ba.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!