Brojne aktivnosti u okviru projekta „Banja Luka ljudskog lica“

760

Više od 2.500 naših sugrađana svih starosnih uzrasta i 20 udruženja uzelo je učešće u dosadašnjim aktivnostima u okviru novog projekta „Banja Luka ljudskog lica“, pokrenutog sa ciljem promocije zdravog stila života, razvijanja saosjećanja među sugrađanima, brige za mlade, ali i starije i nemoćne osobe.

Prema podacima Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, sprovedeno je 480 aktivnosti u pet banjalučkih mjesnih zajednica.  Projekat je, u skladu sa novom životnom dinamikom, ponudio djeci i mladima, djeci sa poteškoćama u razvoju, njihovim roditeljima i osobama starije životne dobi, personalizovane sadržaje i to potpuno besplatno.

Koordinator projekta “Banja Luka ljudskog lica” Sonja Stančić, naglašava da iskustva razvijenih zemalja EU kažu da su lokalne zajednice, odnosno naselja i mjesne zajednice ključna mjesta gdje se razvijaju kapaciteti za zdravog pojedinca, koji će biti nosilac razvoja zajednice.

  • Kada su u pitanju djeca i mladi, projekte iz ove oblasti sprovela je organizacija “Zdravo da ste”. Jedan je usmjeren na organizaciju aktivnosti za slobodno vrijeme djece i mladih u pet mjesnih zajednica u gradu, a drugi je usmjerena na rad sa grupom mladih ljudi kako bi se izradio edukativni materijal za stariji osnovnoškolski uzrast djece o temi seksualnog i reproduktivnog zdravlja – kazala je Stančić.

Ona ističe da, prema procjenama, samo jedan odsto starijeg stanovništva Republike Srpske učestvuje u nekim organizovanim aktivnostima. Zbog toga je Grad, u okviru projekta „Banja Luka ljudskog lica“ započeo niz aktivnosti na poboljšanju kvaliteta življenja, dostupnosti informacija i sadržaja za unapređenje života osoba treće životne dobi.

  • Idealan način za uključivanje starijih lica i smanjenje njihovih probleme jeste uključivanje u folkorne aktivnosti. Aktivnosti u kulturno-umjetničkim društvima „Pelagić“, „Piskavica“, „Masleša“ i „Sveti Sava“ su do sada okupile veliki broj sugrađana, a pored folklora organizovane su i brojne radionice – kazala je Stančić.

U inicijativu „Banja Luka ljudskog lica“ priključio se i banjalučki Centar za socijalni rad sa projektom „Zdravo starenje“. Na Međunarodni dan starijih osoboa – 1. oktobar, otvoren je Dnevni centar za zdravo starenje koji se nalazi u prostorijama mjesnih zajednica Pobrđe i Bulevar.

  • Svakog dana, od 9.00 do 13.00 časova, stariji sugrađani ovdje mogu kvalitetno da provedu svoje slobodno vrijeme. Reakcije su veoma pozitivne, a stariji sugrađani iskazuju veliki interes za fizičko vježbanje gdje sa penzionerima rade profesori fizičkog vaspitanja, a tu su i muzika, pravljenje rukotvorina i slično. Na raspologanju su im i terapeuti Centra za socijalni rad, medicinsko osoblje Doma zdravlja i nutricionisti – kaže Irena Joldžić, direktor Centra za socijalni rad.

Velika pažnja, u okviru projekta “Banja Luka ljudskog lica”, posvećuje se i djeci sa poteškoćama u razvoju. Cilj je da se doprinese podizanju inkluzivne svijesti i poboljšanju kvaliteta života djece sa poteškoćama u razvoju, te obogati kulturni i društveni život i aktivnosti koji će pomoći očuvanju i unapređenju psihičkih i motoričkih sposobnosti kroz kreativne igračke radionice. Inicijativu su podržali i sprovode je Centar “Dajte nam šansu – Zvjezdice” i KUD “Čajavec”.

  • Njihovo uključivanje u folklornu inkluzivnu sekciju, koja za cilj ima unapređenje motoričnih sposobnosti, sposobnosti koncentracije, podizanja samopouzdanja, socijalizacije i mogućnosti kreativnog izražavanja kroz izvođenje narodnih igara, običaja i pjesama, veoma je značajno zbog druženja sa vršnjacima, čime se postiže socijalna integracija djece. Program se odvija pod sloganom ,,Tradicija pripada i nama“, uz nadzor stručnog tima koji čine koordinator, koreograf i defektolog, a prilagođen je kondicionim mogućnostima djece – kažu u KUD „Čajavec“.

Centar “Dajte nam šansu-Zvjezdice” u okviru projekta “Servis centra za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama” pruža uslugu kratkog boravka za lica sa poteškoćama u razvoju, gdje im je na raspolaganju stručni tim koji čine defektolog, logoped, pedagog, fizioterapeut, medicinska sestra, psiholog, te volonteri srodnih zanimanja.

Jedna od organizacija koja se aktivno uključilau ovaj projekat jeste i „Perpetum mobile“, koja sprovodi projekat u saradnji sa 16 srednjih škola na području grada. Riječ je o različitim i zanimljivim programima za mlade, uz nadzor njihovih nastavnika kako bi se radilo na sprečavanju nasilja među mladima, prije svega vršnjačkog, uz promovisanje zdravih životnih vrijednosti, dok se drugi projekat odnosi na razvijanje kulture dijaloga među mladim ljudima.

U okviru projekta „Banja Luka ljudskog lica“ pokrenuta su i dva internet portala. O aktivnostima  za djecu i mlade se možete informisati na prvom gradskom portalu za mlade http://www.mladibl.com/ a o aktivnostima za osobe treće životne dobi na https://optimisticno.com/, kao  i kod partenrskih organizacija koje sprovode aktivnosti.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!