Uradi sam – iskoristite stari “smartfon” kao “dash cam”

561

Želite kameru u automobilu ali su vam preskupe one kvalitetnije, dok vam se ne daju pare za jednostavije? Imamo rješenje – iskoristite stari telefon.

Kamera za snimanje vožnje polako postaje obavezan dio “opreme” automobila, iako zakonski ne možete da iskoristite snimak na sudu, sigurno može da vam olakša neprijatnu situaciju.

Za neku osnovnu funkciju možete da napravite i sopstvenu auto-kameru, a potrebni su vam sljedeći proizvodi:

  • stari “pametni telefon”
  • držač za telefon
  • punjač
  • aplikacija za snimanje saobraćaja

Kako pretvoriti stari telefon u auto-kameru?

1. Namjestite držač za telefon na pogodno mjesto sa koga će kamera moći da snima put ispred vašeg automobila. To može biti vjetrobran ili kontrolna tabla, u zavisnosti od vrste držača i načina njegovog fiksiranja.

2. uključite punjač za telefon u 12V utičnicu vašeg automobila ili USB utikač ako ga posjedujete. Vodite računa da vam je kabl dovoljno dug da stigne do držača za telefon.

3. instalirajte neku besplatnu aplikaciju na smartfon koju lako možete pronaći na Google Play store.

4. Postavite telefon u držač, priključite ga na punjač i aktivirajte funkciju snimanja aplikacije.

Naravno, prije početka snimanja prilagodite aplikaciju vašim potrebama, na primjer – rezuluciju snimka, upotreba GSP za praćenje lokacije i brzine, format datuma, jedinicu mjerenja brzine (često je osnovna jedinica milja na sat, prim. aut), uključeno snimanje u pozadini dok je aktivirana neka druga aplikacija.

Potom, gdje će aplikacija “pohranjivati” snimljeni materijal – interna memorija, memorijska kartica ukoliko je posjedujete, da li će kamera da snima i audio zapis uz video, opcija da li da se snimanje automatski pokrene kada aktivirate aplikaciju…

Vjerovatno nema potrebe da vas podsjećamo na ovo, ali obavezno uklonite telefon iz automobila kada napustite vozilo. Nema potrebe da vam slome staklo zbog starog smartfona.

I još važnije – ne igrajte se sa kamerom dok vozite! Postoji skoro pa urođeni instinkt da se stalno nešto “čačka” na telefonu. Nemojte to da radite! Stoga smo i savjetovali instaliranje posebne aplikacije za snimanje saobraćaja.

Nadamo se da vam nikad neće biti potrebni snimci koje napravite. Budite pametni i uživajte u vožnji!

(b92)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!