Počela konferencija o digitalnoj transformaciji “Forward”

691

U Banjaluci je počela dvodnevna Međunarodna konferencija “Forward”, posvećena digitalnoj transformaciji i konceptu razvoja pametnih gradova, na kojoj učestvuje više od 300 stručnjaka iz Republike Srpske, BiH i Evrope.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je jedan od strateških razvojnih ciljeva u Srpskoj digitalna transformacija.

“U ovome vidimo veliku razvojnu šansu. Konferencija je prilika da se razgovara o određenim rješenjima, odnosno kuda se kreće moderni svijet, šta znače moderna uprava i ekonomija i da vidimo koja je to oblast koja daje mogućnost za razvoj i dodatno zapošljavanje”, rekla je novinarima Cvijanovićeva.

Ona je navela da je 313 preduzeća u Srpskoj u sektoru informacionih tehnologija i da zapošljavaju 7.000 radnika, te da je evidentno da je ova privredna grana u usponu.

“Zemlje koje žele da budu moderne i organizovane moraju imati moderne tehnologije na kojima će bazirati i ekonomski rast. Srećna sam što Republika Srpska nastoji da uhvati korak sa razvijenim društima”, dodala je Cvijanovićeva.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević naglasio je da Srpska aktivno radi na digitalnoj transformaciji.

“Ispred nas je svijetla budućnost ukoliko shvatimo da se digitalna transformacija ne može izbjeći. Ostaje samo pitanje kako da je prihvatimo i primijenimo, a trudićemo se da konferencija postane tradicionalana”, rekao je Rajčević.

On je napomenuo da će na konferenciji biti riječi o različitim temama važnim za digitalnu transformaciju lokalnih zajednica, ali i o bitnim pitanjima koja su sadržana i u ekonomskim reformama i ekspozeu premijera Srpske Radovana Viškovića.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da nema oblasti života i rada u kojima nisu prisutne informacione tehnologije.

“Moramo da radimo na digitalnoj transformaciji u svim sferama od administracije do privrednih subjekata. U Strategiji razvoja Banjaluke jedan od ciljeva jeste razvoj pametnog grada, odnosno digitalnih platformi i tehnologija, a već radimo na nekim pojedinačnim projektima”, napomenuo je Radojičić.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić rekao je da će biti održano više panela, među kojima i o digitalnoj transformaciji i njenom značaju za sektorski razvoj.

Organizator konferencije su Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Inovacioni centar Banjaluka.

Konferenciji prisustvuju ministri u Vladi Republike Srpske, privrednici i predstavnici lokalnih zajednica.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!