INTIME JAZZ FEST 2019

663

INTIME JAZZ FEST 2019 🎷🎷🎷

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 24. novembra 2019. godine (nedjelja) u 20.00 časova u okviru drugog festivala džez muzike INTIME JAZZ FEST, održaće se koncert banjalučkog džez sastava COMBINE QUARTET.

COMBINE QUARTET je nastao 2012. godine u Banjaluci. Čine ga četvorica entuzijasta i umjetnika:

Milan Savić, diplomirani akademski muzičar, profesor klavira, pijanista i dirigent, Stefan Tešanović, budući doktor medicine, vrsni gitarista benda, Dejan Đorđević, diplomirani akademski muzičar, profesor kontrabasa i gitare, Dejan Trkulja, diplomirani akademski muzičar, magistar klarineta, doktorant na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, docent profesor na Akademiji umjetnosti Banja Luka i bubnjar benda.

Sa željom da pomire tradicionalno i moderno, a da u tome pronađu svoj stil i pravac, stvaraju svoju, autorsku muziku, i rade na svom prvom kompakt disku. Osim toga, prilagođavaju, i na svoj način izvode džez standarde. Održali su niz koncerata, od kojih sa zadovoljstvom izdvajamo, već tradicionalne JAZZ DATE−ove u Narodnom pozorištu Republike Srpske. Nastupali su u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici, Vranju, Sarajevu, Banjaluci, Prijedoru, Gradišci, Bihaću, Foči, Tesliću, Kozarskoj Dubici, Trebinju, Andrićgradu u Višegradu, te u Strazburu Francuska i Sankt Peterburgu Rusija, kao i na regionalnim muzičkim festivalima, OK festu i Jazz festivalu na Zelenkovcu.

Na najvažnijem džez događaju u Banjaluci, INTIME Jazz fest-u, u novembru 2018. godine, bili su background bend festivala i nosioci Jazz Jam session-a, te su nastupili sa najvećim džez muzičarima ovih prostora, kao što su Bojan Zulfikarpašić, Matija Dedić i Vasil Hadžimanov.

Takođe, mogu se pohvaliti i nastupima sa Dimitrijem Vasiljevićem, našim istaknutim i svjetski priznatim džez pijanistom i kompozitorom, koji je džez muziku usavršavao na najrenomiranijim džez akademijama “Berklee College of Music” Boston, “NYU Steinhardt” Nju Jork i “University of Illinois” u Urbana-Champaign, koji trenutno živi i radi u Nju Orleansu u kom radi kao profesor džez muzike.

Combine Quartet muziku shvata kao izazov, te je u tom kreativnom duhu spreman za saradnju sa drugim umjetnicima. Primjer za to, je saradnja sa banjalučkim umjetnicima Sašom Berendikom i Nebojšom Kuruzovićem, iz čega je ponikao Jazz Poesy Cabaret, kome je Combine Quartet muzička podrška sa kompozicijama komponovanim upravo na Nebojšine i Sašine tekstove. Kao rezultat pomenute saradnje nastao je prvi multimedijalni kompakt disk pod nazivom “Ne pravdam se, već se ispovjedam”, koji je već pronašao svoju publiku. Izdvajaju i predivnu saradnju sa banjalučkim džez saksofonistom Draškom Kecmanom koji živi i radi u Kanadi, glumicom Narodnog pozorišta Republike Srpske, Slađanom Zrnić, i vokalnim soliskinjama Marijom Šestić i Anicom Zrilić, kao i afirmisanim banjalučkim gitaristima Aleksandrom Mihićem (exCombine), Vladimirom Tubićem Tubom i Duškom Šobatom.

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 25. novembra 2019. godine (ponedjeljak) u 20.00 časova u okviru drugog festivala džez muzike INTIME JAZZ FEST, koncert će održati VLADIMIR MARIČIĆ QUARTET.

Vladimir Maričić Quartet čine: Vladimir Maričić (klavir), Bata Božanić (bas gitara), Petar Radmilović (bubnjevi), Lazaro Del Toro Vega (perkusije).

Ulaznice za koncert mogu se kupiti od 07. Novembra na biletarnici Banskog dvora svakim u periodu od 10:00 do 18:00 časova, po cijeni od 10KM.

Vladimir Maričić rođen je u Šapcu, 1965. godine. Tu pravi svoje prve korake u muzičkoj profesiji. Godine 1982. formira svoj prvi bend, a 1985. godine seli se u Beograd. Već naredne godine osnovao je “Art Bop Quartet” (sa tenor saksofonistom Ljubišom Paunićem i bubnjarom Miroslavom Karlovićem). Na poziv poznatog bubnjara Lazara Tošića,1987. godine pristupa njegovom kvintetu sa kojim prvi put nastupa i u inostranstvu. U Londonu je živio i nastupao u raznim jazz klubovima sa brazilskim kontrabasistom Ricardom Santosom i bubnjarem Markom Felčerom i sa njima je snimio nekoliko originalnih kompozicija. Po povratku u Beograd, sa novim snimcima napravljenim u Radio Beogradu sa poznatim kontrabasistom Mišom Blamom, izdaje svoj prvi album, “Ornaments”. Slijede koncertni nastupi sa poznatim beogradskim muzičarima (Miša Blam, Luka Bošković, Goce Dimitrovski itd.). Svoj drugi CD, “Paganska trilogija“ izdao je 1993. godine. Godine 1998. izdaje svoj treći CD, “Ritual“, koji je uradio uz pomoć i učešće Dragoljuba Đuričića (bubnjevi).
Vladimir Maričić je još 1993. godine, u svojstvu umjetničkog direktora, započeo jazz festival u rodnom Šapcu. Od 2000. godine, sa grupom prijatelja, osniva “Šabac International Blues & Jazz Festival“. Maja 2011. godine izdaje svoj osmi CD, “The Streets Of Balkan“. Posljednji album, Vladimir Maričić kvarteta, “Rain Dance (Live)“, snimljen 2019. godine nastao je kao težnja umjetnika da spoje jazz sa tradicionalnom muzikom Srbije (Balkana). Album sadrži devet kompozicija. Svaka različita – melodijom, ritmom, dinamikom, atmosferom, ali opet sve djeluju kao jasna i prepoznatljiva cjelina. Objedinjuje ih virtuozna svirka gore pobrojanih muzičara, super majstora svog zanata. Uz zanatstvo, tehniku, odlikuje ih i jasno prepoznata osjećajnost. Posebnu draž daje im činjenica da su sve kompozicije snimljene uživo, uz publiku koja zna šta je dobar jazz i koja dodatno motiviše muzičare na sceni. Taj spoj, publike i izvođača, daje ovim snimcima dodatnu snagu koja je rezultat njihove zajedničke sinergije što im daje magičnost i neponovljivost.
Materijal za ovaj CD snimljen je uživo na koncertu ovog benda, oktobra 2016. godine, prilikom nastupa na 32. Beogradskom jazz festivalu. Kao specijalan gost uz Vladimir Maričić Quartet, pojavio se i trubač, Brian Lynch (rođen 1956. godine, Urbana, Illinois, USA). Kao jazz trubač bio je članom Eddie Palmieri’s Afro-Caribbean Jazz Group i vodio je The Latin Side of Miles, projekat, uz trombonistu, Conrad Herwiga. Lynch je sarađivao i sa članom Buena Vista Social Cluba, Barbarito Torresom, snimao je sa Joe Claussellom, Little Louie Vegom i sa Latin alternativnom grupom Yerba Buena. Radio je aranžmane za japansku pop zvijezdu, Mika Nakashimu i bio producent za muziku Shinichi Osawe, pisao je gudačke aranžmane za Phil Woodsa, a svirao je uz Maxwella, Princea i Sheilu E. Februara 2007. godine, Brian Lynch i Eddie Palmieri dobili su Grammy za Best Latin Jazz Album (“Simpático“) na 49. godišnjoj dodjeli Grammy nagrada održanoj u gradu Los Angeles, USA.

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!