U subotu u Banjaluci počinje “Kestenburg”

402

Festival studentskih pozorišta “Kestenburg” biće održan u Banjaluci od subote do srijede, 16. do 20. novembra, a proteći će u znaku umjetničkog rukopisa reditelja Nikole Kolje Pejakovića, najavili su  organizatori.

Na Festivalu, koji organizuje Banjalučko studentsko pozorište, biće prvi put odigrane tri predstave iz SAD, Јužne Koreje i Bugarske, a na otvaranju u Banskom dvoru nastupiće hor “Viva voks” iz Srbije, rečeno je na konferenciji za novinare u Beogradu.

Direktor “Kestenburga” režiser Aleksandar Pejaković rekao je da su prijave stigle sa svih pet kontineta i da ih je bilo ukupno 87 što je, kako je naveo, prevazišlo sva očekivanja.

– To je znak da svi žele da učestvuju na Festivalu i mi smo se ove godine opredijelili da u selekciji budu najbolje predstave i to prvi put iz SAD, Јužne Koreje i Bugarske – rekao je Pejaković.

Prema njegovim riječima, organizatori su posmatrali i širu sliku u pozorišnoj produkciji na teritoriji bivše Јugoslavije i ko su ljudi koji su obilježili prethodne dvije godine.

– Ono što je bitno da istaknemo je da smo se time vodili i kada smo birali predsjednika stručnog žirija Vojina Ćetkovića, koji je u predstavi `Noć bogova` zaista napravio ono što se malo kad dešava po pitanju glednosti u Srpskoj – rekao je Pejaković.

Pejaković je napomenuo i da je Ćetković, uz Slobu Mićalović, čovjek koga publika najviše voli u Republici Srpskoj.

– Mi smo usko vezani za sportiste iz našeg grada – prvi Festival otvorila je Slađana Golić, drugi Saša Čađo, a ove godine postigli smo dogovor da to bude proslavljeni rukometaš Abaz Arslanagić – rekao je Pejaković.

Ćetković je rekao da je njegova saradnja sa Banjalukom počela na najbolji mogući način.

– Odigrali smo predstavu “Noć bogova” u prepunoj sali pozorišta i karte su prodate za 15 minuta, tako da sada sedmi put igramo u Banjaluci. I ostali gradovi hteli su da vide predstavu tako da smo do sada odigrali 20 do 30 predstava. To je jedna lančana reakcija koja je i nas iznenadila – rekao je Ćetković.

Predsjednik žirija medija Vladimir Kecmanović izrazio je zadovoljstvo što je Banjaluka centar jednog takvog događaja.

– Mislim da je Banjaluci i Republici Srpskoj potrebno što više ovakvih sadržaja – rekao je Kecmanović.

Pjevač u horu “Viva voks” Marko Čapić izrazio je zadovoljstvo što će taj hor biti dio “Kestenburga”, što je za njih velika čast.

Urednik Festivala Neda Simić Žerajić rekla je da će član žirija biti i Pejaković, a da će publika moći da vidi njegovu predstavu “Celo telo tu me boli” Teatra na brdu.

– Ovogodišnji festival će tako na neki način biti u znaku umjetničkog rukopisa Pejakovića što me posebno raduje – rekla je Žerajićeva.

Odlika Festivala “Kestenburg”, koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, nije samo da bude smotra pozorišnih predstava, već i da učesnicima koji dolaze iz cijelog svijeta prezentuje bogatstvo i znamenitosti Banjaluke.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!