Na PMF-u predstavljen mobilni planetarijum

634

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci  prezentovan je mobilni planetarijum, za čiju je nabavku Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske obezbijedilo 70.000 KM.

Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske istakao je da je ovaj planetarijum značajan jer doprinosi promociji nauke kod mladih ljudi, budućih studenata PMF-a i drugih fakulteta koji se bave prirodnim naukama.
“Planetarijum predstavlja tehnološku simulaciju vasione, kretanja nebeskih tijela”, kazao je Rajčević i dodao da je ovo početak promovisanja svih prirodnih nauka u visokom obrazovanju.
Nakon Banjaluke, u budućem periodu mobilni planetarijum biće prezentovan po opštinama u RS.
Radoslav Gajanin rektor Univerziteta u Banjaluci rekao je da je u prethodnom periodu planetarijum u Banjaluci bio samo kao gost, a od juče postoji stalna postavka koja će služiti ne samo studentima nego i građanima, učenicima osnovnih i srednjih škola koji će imati priliku da vide prilično realnu planetarnu situaciju.
Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci rekao je da je ovo odlična prilika za promociju prirodnih nauka pogotovo kod djece u školskom uzrastu.
“Pored simulacije vasione, zvijezda, nebeskih tijela, planetarijum možemo koristiti i za unapređenje nastave u oblasti fizike, geografije, prostornog planiranja i geodezije”, rekao je Trbić.
Prema planovima PMF-a u narednih mjesec dana planetarijum će biti otvoren za posjetioce petkom popodne za učenike iz Banjaluke, a kasnije i po drugim opštinama u RS.
On je istakao da je PMF ove godine upisao 20 odsto više studenata nego prošle godine.
“Interes đačke populacije još uvijek je dobar, međutim radimo permamnentno i na transformaciji studijskih programa”, istako je Trbić i dodao da će nastaviti usklađivanje potreba tržišta i interesa budućih studenata.
(bl info-Uno radio)
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!