Uručena odlikovanja porodicama 33 poginula borca Vojske RS

401

Porodicama 33 poginula borca Vojske Republike Srpske sa područja Banjaluke, Laktaša, Gradiške, Kneževa i Čelinca, danas su u Gradskoj upravi uručena posthumna odlikovanja. Poginule borce posthumno je odlikovala predsjednica Republike Željka Cvijanović.

Odlikovanja su uručili gradonačelnik Igor Radojičić i izaslanik predsjednice Srpske, Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.
-Ovo je znak pažnje da su heroji Republike Srpske, naši borci, uložili živote da bismo danas živjeli u slobodnoj Republici Srpskoj – istakao je Radojičić.
Grad Banja Luka, kako je naveo, provodi različite aktivnosti kako bi se njegovalo sjećanje na Odbrambeno-otadžbinski rat, ističući da su u prethodnоm periodu od nešto više od dvije godine, podignuta nova spomen obilježja na nekoliko lokacija: Zalužanima, Laušu, Starčevici i Bistrici, te obnovljena ona u Stričićima i Motikama.
Grad ovoj kategoriji stanovništva pruža podršku i kroz programe stambenog zbrinjavanja, te banjskog liječenja za ratne vojne invalide, izmedju ostalog navodi gradonačelnik Radojičić.
Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, naglasio je da se dodjelom odlikovanja ukazuje jedno veliko poštovanje za svo herojstvo, koje su dali borci za našu slobodu.
-Mi imamo obavezu i kao institucije Vlade RS, ali i lokalne zajednice, da radimo i na memorijalizaciji i na onome što se zove kultura sjećanja i pamćenja – rekao je on.
Kojić je naglasio da je Institut završio popis svih srpskih žrtava u ratu 1991-95. godina, prema kojem je 34.960 poginulih boraca i civila.
-Na taj način smo od zaborava sačuvali sve naše heroje koji su dali život za Republiku Srpsku – istakao je Kojić.
U ime porodica poginulih boraca, kćerka poginulog borca Slavica Zeljković iz Čelinca je zahvalila na dodijeljenim odlikovanjima.
-Lijep je osjećaj da naši očevi i sinovi nisu zaboravljeni i da znamo da Republika Srpska misli na nas – kazala je ona.
Danas je uručena i „Medalja Petra Mrkonjića“ 7. kupreško-šipovačkoj motorizovanoj brigadi Vojske Republike Srpske.
Centralno spomen obilježje
Gradonačelnik Radojičić izjavio je da su, usvajanjem novog regulacionog plana centralnog gradskog područja, stvoreni uslovi da u najužem centru dobijemo lokaciju na kojoj bi trebalo biti buduće spomen obilježje poginulim borcima VRS.
Konkurs za idejna rješenja za novi izgled centra grada je upravo završen i slijedi izbor rješenja, u kojem će biti sadržan i spomenik – kazao je Radojičić.
(Nezavisne novine)
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!