Od 1. januara Vlada refundira plate porodilja u punom iznosu

524

Pred poslanicima NSRS danas će se naći izmjene Zakona o dječijoj zaštiti, koje predviđaju da Vlada Srpske, potpuno, od poslodavaca preuzme obavezu plaćanja bruto plate porodiljama. Predviđeno je i pojednostavljenje uslova, prema kojima nezaposlene porodilje ostvaruju pravo na 12-omjesečni materinski dodatak.

Već od 1. januara Vlada Republike Srpske trebalo bi da refundira cjelokupan iznos bruto plate porodilja.

To je značajan iskorak u odnosu na aktuelni sistem u kojem Vlada refundira 80 odsto, a poslodavci ostali dio sume na koje radnice imaju pravo dok su na porodiljskom odsustvu.

– Podsjetiću da su ove mjere 100 odsto povrata bruto iznosa plate definisane programom ekonomskih reformi Republike Srpske 2018-2020, pa i Memorandumom zaključenim između Unije udruženja poslodavaca i Vlade Republike Srpske – rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Poslodavci kažu da su veoma zadovoljni modelom u kojem Republika od njih preuzima obavezu plaćanja poreza i doprinosa za porodilje.

Posebno im je, kažu, važna poruka da Vlada podržava privrednike, ispunjava obaveze iz Memoraduma i istovremeno podstiče natalitet.

– Ovim rješenjem nisu poslodavci samo dobili finansijska sredstva nego se, na neki način, sprečavaju i određene zloupotrebe bolovanja koje su bile prisutne, ali i loš tretman radnica koji su imale kod nekih poslodavaca – naglasio je Saša Trivić, predsjednik Skupštine Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Usvajanje izmjena Zakona značilo bi i uklanjanje uslova da pravo na materinski dodatak imaju nezaposlene porodilje, samo ako su u statusu nezaposlene osobe šest mjeseci prije rođenja djeteta.

– Za materinski dodatak više neće biti vezana ona klauzula koja se odnosi na šest mjeseci prije samog poroda, nego će pravo imati sve majke koje su bile nezaposlene u trenutku samog poroda – pojasnio je Šeranić.

Izmjenama Zakona predviđene su i naknade za roditelje-njegovatelje ili njegovatelje koji brinu o djeci sa smetnjama u razvoju.

Cilj izmjena je da ovim, sa ostalim pravima, poput pomoći za njegu drugog lica, invalidinine i dječijeg dodatka, bude garantovano da ukupna primanja po osnovu socijalne i dječije zaštite iznose najmanje 514 KM.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!