Kina domaćin proširenog Svjetskog klupskog prvenstva 2021.

597

Odluka o promjeni formata donesena je jednoglasno: umjesto dosadašnjih sedam takmičiće se 24 ekipe.

Domaćin novog proširenog formata Svjetskog klupskog prvenstva 2021. godine biće Kina, saopštila je Međunarodna fudbalska federacija. Takmičenje će sa sedam ekipa, od juna 2021. godine, biti prošireno na 24, a predsjednik FIFA Đani Infantino rekao je da će to biti “prvo pravo Svjetsko klupsko prvenstvo, preneo je Bi-Bi-Si.

Prvi čovjek svjetskog fudbala naveo je još da je odluka o promjeni formata donesena jednoglasno, a da će se novo takmičenje održati u junu i julu 2021. godine.

Elitni evropski klubovi nedavno su najavili da će bojkotovati novoformirani turnir, koji će se održavati svake četiri godine.

– Novi turnir će biti takmičenje kome se raduju svi koji vole fudbal – rekao je Infantino.

Katar će biti domaćin turnira ove i sljedeće godine po startom formatu, sa šest kontinentalnih šampiona i šampionom zemlje domaćina. Ove godine takmičenje počinje 11. decembra, a prvak Evrope Liverpul učestvovaće od polufinala.

Kako je prenio Asošiejted pres, Infantino je rekao da Fifa neće ništa zaraditi od novog turnira, pošto će sav profit uložiti u klupski fudbal. Naveo je da će Fifa u naredne četiri godine uložiti milijardu dolara u ženski fudbal.

On je govorio i o pitanjima poštovanja ljudskih prava u Kini.

– Mislim da moramo da razmišljamo o našoj ulozi. Zemlje širom svijeta prolaze kroz težak period. Nije posao Fife da rješava svjetske probleme. Misija je da organizujemo fudbal u svim zemljama, a to radimo tako što fudbal donosimo ljudima, a ne kritikujući – rekao je Infantino.

Promenom formata promijenjen je i način kvalifikacija, Fifa je članovima Savjeta u Šangaju predstavila plan, ali je odložila konačnu odluku o tome.

Kako je AP ranije prenio, kontinentalnim šampionima neće biti garantovano mjesto na turniru. Evropa će sa osam učesnika biti najzastupljeniji kontinent. Svi pobjednici Lige šampiona i Lige Evropa od 2018. do 2021. godine učestvovaće na turniru, ali je i to uslovno, pošto će Uefa utvrditi maksimalan broj učesnika iz jedne zemlje.

Španski i engleski klubovi su dominirali evropskim klupskim tamičenjima proteklih godina. Real Madrid je 2018. godine bio prvak Lige šampiona, a Atletiko Madrid je iste godine trijumfovao u Ligi Evropa. Engleski klubovi Liverpul i Čelsi su prošle sezone bili najbolji u tim takmičenjima.

Prema propozicijama, ako je jedna ekipa u vrijeme kvalifikacionog perioda pobjeđivala u oba takmičenja, prvo slobodno mjesto pripašće finalisti Lige šampiona.

Јužna Amerika dobiće šest mjesta, Azija tri, a učesnici će biti i finalisti Lige šampiona Sjeverne i Centralne Amerike (CONCACAF). Fifa će odlučiti o trećem učesniku iz te konfederacije.

Iz Afrike učestvovaće finalisti Lige šampiona i pobjednik baraža polufinalista. Okeanija je jedina od šest Fifinih konfederacija kojoj nije garantovano mjesto na Svjetskom klupskom prvenstvu. Pobjednik Lige šampiona Okeanije igraće u baražu protiv šampiona Kine.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!