Počinje festival animiranog filma

514

Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2019” počinje večeras u 20 časova u Cineplexxu “Palas”, a 12. izdanje održaće se prvi put bez ceremonije svečanog otvaranja.

Organizatori festivala odlučili su se na ovakvu odluku kako bi upozorili da se tradicionalne filmske manifestacije u Republici Srpskoj ne mogu održavati sa krajnje minimalnim finansijskim sredstvima, na prvom mjestu Ministarstvo prosvjete i kulture RS, koje je ovogodišnji festival pomoglo sa 13.000 KM.

Na konkurs festivala pristiglo je 540 animiranih filmova iz 51 države svijeta. Selekciona komisija je u takmičarske programe uvrstila 51, zatim 17 u dječji takmičarski program i 45 u programe panorama.

Žiri ovogodišnjeg festivala čine Bajko Hromalić iz Hrvatske, Saša Rakezić Zograf iz Srbije i Tanja Šljivar iz Bosne i Hercegovine.

U okviru programa “Emile Awards 2018” biće prikazano devet animiranih filmova, nagrađenih u različitim kategorijama. Ovogodišnja selekcija animiranih filmova je reprezentativni presjek evropske animacije, čime značajno dopunjuje takmičarske programe. Festival ove godine priređuje retrospektivu filmova nedavno preminulog bh. animatora Jurinka Rajiča, direktora Festivala animiranog filma u Neumu (NAFF), koji je godinama bio partnerski festival banjalučkom festivalu animiranog filma. U okviru pratećeg programa biće prikazana prva animirana serija na prostoru Jugoslavije “Inspektor Maska”, koja će prvi put biti prikazana kompletna, restaurisana u dva bloka. Trinaest epizoda serije koje su snimljene u periodu 1962-1963. godina postiglo je veliki uspjeh i u produkcionom smislu osposobilo “Zagreb film” za složenije projekte tog tipa.

Osim Banjaluke, svi takmičarski programi biće paralelno prikazani i u Trebinju, u okviru saradnje sa Kulturnim centrom u Trebinju, u periodu od 24. do 28. oktobra.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!