Predstavljena knjiga o smrti 12 beba u Banjaluci 1992.

619
Na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu danas je predstavljena knjiga “Šta su skrivile?”, istoričara Nikole Borkovića, o smrti 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru u maju i junu 1992. godine zbog nedostaka kiseonika.

Prema riječima autora, ovo djelo, u izdanju Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske, prvi put hronološki objašnjava kako je došlo do te humanitarne katastrofe.

“Prvi put imamo i 11 integralnih svjedočenja majki od kojih četiri do sada nisu govorile o tome, a među njima je Dušanka Ćukelić, koja sve vrijeme živi u Srpskoj, a bila je nepoznata javnosti”, rekao je Borković.

On je istakao da se u knjizi prvi put iznose i tačni biografski podaci za svaku majku, te o datumima rođenja beba do momenta smrti.

Istakavši da je u knjizi prvi put sabrano sve o stradanju 12 beba, Borković je naglasio i da je ovo djelo po mnogo čemu “pionir na tom polju”.

– Ne možemo zaboraviti da je Srbija bila jedina zemlja koja je tada željela da pomogne Banjaluci, a da nije – tragedija bi svakako bila veća – rekao je Borković.

Majka jedne od 12 banjalučkih beba Željka Tubić iz Prijedora rekla je da je suština knjige da se ne zaboravi ovaj zločin bez presedana.

Tubićeva, koja je i sekretar Udruženja “12 beba”, rekla je da je agonija trajala od maja do juna 1992. godine, kada su bebe umirale zbog nedostatka kiseonika u banjalučkom Kliničkom centru.

– Agonija je trajala mjesec i duže do proboja “Koridora života”, a ono što je bit ove knjige je da se to ne zaboravi, da ostane jedna pisana riječ jer je to zaista bio zločin bez presedana – rekla je Tubićeva.

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, koji se održava pod sloganom “Pismo-glava”,  trajaće do nedjelje, 27. oktobra.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!