Sahranjen general Manojlo Milovanović

515

General Vojske Republike Srpske (VRS) Manojlo Milovanović sahranjen je danas, uz najviše vojne počasti na banjalučkom groblju Rebrovac u prisustvu porodice, rodbine, saboraca, velikog broja građana, te velikog broja poštovalaca lika i djela legendarnog komandanta VRS.

Penzionisani general VRS Petar Škrbić rekao je da je general Milovanović svojim djelom i životom ostavio neizbrisiv trag u porodičnoj i društvenoj istoriji, a prije svega u istoriji VRS.

“General Milovanović je u VRS obavljao značajnu dužnost načelnika Štaba i ujedno zamjenika komandanta Glavnog štaba slavne VRS. To je bilo drugo mjesto po položaju u cijeloj VRS”, istakao je Škrbić, opraštajući se od generala Milovanovića.

Škrbić je naglasio da je general Milovanović u potpunosti opravdao svoju vojničku dužnost, naročito svojim aktivnostima i borbenim angažovanjem u nametnutom ratu srpskom narodu od 1992-1995.godine.

Sahrani generala Milovanovića prisustvovali su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića.

U Banskom dvoru u Banjaluci prethodno je održan komemorativni skup povodom smrti generala Milovanovića kojem su prisustvovali najviši zvaničnici Republike Srpske.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske Manojlo Milovanović preminuo je u srijedu, 9. oktobra, u Banjaluci u 76. godini, a brojni zvaničnici Republike Srpske ocijenili su da je otišao čovjek koji je dao veliki doprinos u najtežim trenucima odbrane Srpske.

U JNA je odlikovan Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordenom narodne armije sa srebrnom zvijezdom, Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, Ordenom rada sa zlatnim vijencem.

U Vojsci Republike Srpske odlikovan je Ordenom Nemanjića i Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske prvog reda.

Penzionisan je 22. decembra 2000. godine.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!