Mehanizam za pomoć pri rehabilitaciji djece i mladih sa smetnjama u razvoju stigao u Zavod za medicinsku rehabilitaciju

785
Mehanizam, kojeg su djeca već prozvala Čarobni Robot i Čika Gvozden, stigao je u Zavod za medicinsku rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” u Banjaluci i u petak će biti predstavljen javnosti, saznaje Srpskainfo.
Vijest je to koja će obradovati 150 djece i mladih sa smetnjama u kretanju, ali i za njihve roditelje, koji se od rođenja bore za što kvalitetniji život i što bolji napredak svoje djece.

Među njima je i Teodora Ćorić (13), učenica banjalučke Osnovne škole “Georgi Stojkov Rakovski”. Ova simpatična i nasmijana djevojčica je odlična učenica, voli matematiku i engleski, a želi da nauči ruski i francuski jezik i da proputuje svijet.Sluša Bili Ajliš, trenira sinhronizovano plivanje i ima puno drugarica, sa kojima povremeno organizuje “trač partije”. Teodora piše, crta, surfa internetom – lijevom rukom, iako nije ljevakinja.

– Moram tako, desna me ruka ne sluša. Nije mi to teško, naučila sam. Ipak se nadam da će mi robot puno pomoći i olakšati svakodnevni život – kaže Teodora.

Ustvari, robot je, kako se i očekivalo, stigao još prije četiri mjeseca, ali je daleko od očiju javnosti, završena obuka fizioterapeuta i drugih medicinskih profesionalaca, koji će raditi sa ovom najnovijom tehnologijom, a kroz proces prilagođavanja je prošlo i dvoje mladih pacijenata.

Prva je blagodeti novog načina rehabilitacije osjetila mala Katarina Kovačević (13) iz Pala, koja je krajem prošle godine, kad su ga još željno isčekivali, robotu i dala ime Čika Gvozden.

– Već nakon prvih vježbi osjetila sam poboljšanje. Lakše pokrećem ruku, lakše i sigurnije hodam, mnogo bolje se osjećam, mada mi je nakon prvih vježbi bilo nekako čudno nakon terapije – kaže mala Katarina.

Uređaj za robotski potmognutu rehabilitaciju u petak će u Zavodu Zotović biti predstavljen u prisustvu predsjednice Republike Srpske  Željke Cvijanović.

Popularni Čika Gvozden je i nabavljen zahvaljujući donatorskoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”, koja je pod pokroviteljstvom predsjednice Srpske, održana u decembru prošle godine.

Kao i u ranijim akcijama “S ljubavlju hrabrim srcima” najviše novca donirali su građani Republike Srpske, pozivajući humanitarni broj, dok je preostali iznos obezbijeđen uglavnom iz različitih budžetskih izvora.

Kako objašanajvaju stručnjaci, robotski potpomognuta rehabilitacija će pomoći mališanima sa teškoćama da intenzivnim vježbama obnove pokidane veze između mišića ruku i nogu i “komandne table“ u mozgu, čime će dobiti priliku da se lakše i samostalnije kreću.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!