Dnevni centar za zdravo starenje za ljepši i bogatiji život starijih osoba

481

U prostorijama mjesnih zajednica Pobrđe i Bulevar, u Ulici Simeuna Đaka broj 15, danas je otvoren Dnevni centar za zdravo starenje, projekat koji se relaizuje u okviru akcije „Banja Luka ljudskog lica“.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji se danas družio sa starijim sugrađanima u ovom centru, istakao je da Grad dužnu pažnju poklanja osobama treće životne dobi.

  • Ovdje je konkretno riječ o proširenju programa zdravog starenja. Pored zdravstvenih poteškoća, glavni problem starije populacije je pitanje slobodnog vremena i uključenosti u društveni život. Cilj ovog programa jeste da se starijim ljudima ponude različite aktivnosti u koje bi mogli da se uključe. Grad ima preko 35.000 penzionera i cilj nam je da u što više mjesnih zajednica ponudimo sadržaje i programe za bogatiji život osoba treće dobi – rekao je Radojičić.

Direktor Centra za socijalni rad, Irena Joldžić, naglasila je da je najveći problem osoba treće životne dobi usamljenost i da se ovim aktivnostima nastoji oplemeniti život ove populacije, kroz druženje i zajedničke trenutke.

  • Povodom 1. oktobra – Međunarodnog dana starijih osoba, danas smo otvorili ovaj dnevni centar gdje ćemo svakog dana, od 9.00 do 13.00 časova, organizovati različite radionice, koje će u potpunosti biti besplatne i svi sugrađani treće životne dobi su dobro došli. Reakcije u mjesnim zajednicama, gdje već postoje programi, su veoma dobre, a imamo veliki interes za fizičko vježbanje gdje sa penzionerima rade profesori fizičkog vaspitanja, a tu su i muzika, pravljenje rukotvorina i slično. Na raspologanju su im i terapeuti Cerntra za socijalni rad, medicinsko osoblje Doma zdravlja i nutricionisti – kazala je Joldžić.

Partenri Grada u realizaciji projekta Dnevnog centra za zdravo starenje su Centar za socijalni rad, Omladinski komunikacioni centar, Crveni krst, Ujedinjene nacije i nevladin sektor.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!