Počinju besplatni pregledi: Prvi idućeg vikenda u ambulanti u Motikama

481

Besplatni preventivni pregledi za stanovništvo Banje Luke, počinje sljedeće nedjelje, 6.oktobra u ambulanti porodične medicine u Motikama. Pregledi su potpuni besplatni i u narednom periodu obuhvatiće stanovništvo od 18 do 70 godina starosti u svakoj od 57 mjesnih zajednica na području grada.

Najavio je ovo gradonačelnik Igor Radojičić, koji je danas u Parku “Mladen Stojanović”, prisustvovao obilježavanju Svjetskog dana srca.

 

-I danas upozravamo naše sugrađane na potrebu zdrave ishrane, ali i fizičke aktivnosti. Idući vikend počinjemo sa našom akcijom preventivnih besplatnih pregleda, koju je Grad koncipirao a vodi je Dom zdravlja Banja Luka. Akcija se fokusira se na najrizičnija ili tipična oboljenja, a to su kardiovaskularna i maligna oboljenja, te nekoliko preventivnih – kazao je Radojičić i pozvao sugrađane da se odazovu akciji, jer su svi pregledi besplatni.

Ova akcija pod sloganom “Za tvoje dobro” ,kako je istakao, trebalo bi da postane redovna aktivnost koja bi obuhvatila preventivne preglede stanovništva sa većim riziko faktorima, a sve s ciljem da se smanji broj oboljenja ili fatalnih ishoda.

Gradonačelnik Radojičić kazao je da je činjenica da je rekreacija sve popularnija među sugrađanima, te je u skladu s tim Grad dosta uložio i u izgradnju trim staza i teretana na otvorenom.

Duško Vulić iz Fondacije zdravlje i srce, kazao je da ove godine, ta fondacija u saradnji sa Fondacijom zdravlje iz Slovenije promoviše značajan projekat za Republiku Srpsku koji se odnosi na poboljšanje fizičke aktvinosti.

-Danas ćemo promovisati početak ovog projekta i prvu stazu zdravlja u Parku “Mladen Stojanović”. Plan je da stručni tim edukuje studente Medicinskog fakulteta, profesore fizičke kulture i doktore u domovima zdravlja koji bi onda držali predavanja po predškolskim ustanovama, školama, fakultetima i mjesnim zajednicima kako bi podstakli stanovništvo na fizičku aktivnost koja je doprinos smanjenju oboljenja i umiranja od kardiovaskularnih bolesti – zaključio je Vulić.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!