Muzej Republike Srpske ove godine proslavlja 89 godina postojanja

875

89. ROĐENDAN MUZEJA RS

Muzej Republike Srpske koji ove godine proslavlja 89 godina postojanja ugostiće izložbe iz Moskve pod nazivom „Sveti zaštitnici zemlje Ruske“ i „Rusko čudo“.

– Naš najvažniji događaj ove godine dolazi 26. septembra u 19 časova kada obilježavamo 89 godina od osnivanja Muzeja RS. Kako smo prošle godine predstavili Zmijanjski vez, svjetsko nematerijalno kulturno nasljeđe autora Danijele Đukanović u Rusiji, dogovorili smo i gostovanje ruske delegacije koja će nas posjetiti povodom rođendana Muzeja – rekao je direktor Muzeja RS, Miladin Savić.

Izložbe „Sveti zaštitnici zemlje Ruske“ i „Rusko čudo“ predstavljaju veoma značajan projekat koji je proizvod zajedničke saradnje moskovskog Objedinjenog muzeja i Muzeja RS koji je započet u 2018. godini.

– Ove izložbe su prikaz kulturno-istorijskog blaga ruske države. Kroz prvu izložbu biće predstavljeno 28 fotografija ikona, koje su izrađenje od 14. do 19. vijeka. Druga izložba će se sastojati iz fotografija drvene ruske palate koja je bila posvećena caru Aleksaju Mihajloviću, drugom caru iz dinastije Romanova – objasnila je Danijela Đukanović muzejska savetnica i etnolog.

Pored najavljene izložbe u Muzeju će se održati niz manifestacija do kraja godine, a jedna od njih je i otvaranje Prirodnjačkog odjeljenja koje planiraju otvoriti 10. oktobra u 12 časova.

– Najveća zasluga što će taj odsjek biti otvoren, pripada muzejskom savjetniku Branislavu Gašiću koji je uz podršku OSC obezbijedio donaciju u vrednosti 20 000KM – dodao je Miladin Savić.

Još dvije značajne manifestacije u narednom periodu koje Muzej RS organizuje su „Nedjelja djeteta“ od 7. do 13. oktobra, te „Svjetski dan djeteta“ 21. novembra.

– Ove godine po 14. put obilježićemo jednu od najljepših manifestacija u gradu, a u pitanju je „Dječija nedjelja“ koja je posvećena dječijim pravima.  Jedan od glavnih ciljeva ove manifestacije je jednakost sve djece, pravo djece na slobodu izražavanja, igru, kulturu, učenje, a poseban akcenat stavljamo na djecu sa poteškoćama u razvoju. Nastojimo uticati na unaprijeđenje položaja djece sa poteškoćama u razvoju, zaštitu djece bez roditeljskog staranja, zaštitu od nasilja, zloupotrebe i drugo – objasnila je šef Pedagoške službe i voditeljica Odeljenja za obrazovno pedagoški rad, Nataša Nogo.

 

 

 

Muzej kroz ovu manifestaciju sarađuje sa Dječijim domom „Rade Vranješević“, Dječijim odjelom iz Zavoda fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „dr Miroslav Zotović“, Zentrom za vaspitanje, obrazovanje i rehabilitaciju slušanja i govora, Udruženjem roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“, Centrom za socijalni rad, te udruženjem „Zdravo da ste“.

Izložba najavljena 24. oktobra posvećena je obilježavanju 50 godina nakon zemljotresa u Banjaluci koju organizuje Milenko Đurđević, viši kustos i istoričar.

– Muzej RS će izložbom „50. godina od zemljotresa“ obilježiti ovaj značajan događaj iz istorije grada koji se dogodio 1969. godine. Autor izložbe sam ja, dok je za postavku i idejno rješenje zadužena viši muzejski tehničar i dokumentarista Ljiljana Korać – rekao je Đurđević.

Na izložbi će biti prezentovani najznačajniji događaji koji su se desili 26. i 27. oktobra 1969. godine kada su Banjaluku zadesila dva zemljotresa.

– Izložba će imati i edukativni karakter jer želimo banjalučkoj javnosti, prije svega mlađoj populaciji ukazati na opasnosti zemljotresa, kao i na ovaj istorijski događaj. Ovom prilikom ostvarili smo saradnju sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom Banjaluka koji nam je pružio stručnu pomoć. Izložba će biti otvorena 24. oktobra u 19 časova u Muzeju RS – dodao je on.

Još jedna značajna manifestacija u Muzeju RS je Revija arheološkog filma koja je takođe planirana početkom oktobra.

Planirana nadogradnja Muzeja RS

U planu imamo obnovu i nadogradnju zgrade Doma radničke solidarnosti gdje se nalazi Muzej RS, Narodna i univerzitetska biblioteka i Privredna komora. Trenutno čekamo dokumente iz Grada Banjaluke koji će nam omogućiti rad na građevinskom projektu, a nadam se i izbor izvođača za nadograđnju Muzeja RS. Takođe, planirano je rješavanje problema grijanja koje je posebno važno za dječiju populaciju – direktor Muzeja RS, Miladin Savić.

wwwi.srpskainfo.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!