RASTE ONLAJN TRGOVINA

609

Svaki treći stanovnik Srpske ima računar ili laptop

Stanovnici Republike Srpske ove godine su nastavili da proširuju upotrebu informaciono-komunikacionih tehnologija.

Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je broj domaćinstava sa pristupom internetu u 2019. godini porastao je za 3,1 odsto.

Pored uobičajno zastupljenog fiksnog širokopojasnog pristupa internetu, i dalje raste upotreba interneta putem mobilnog širokopojasnog pristupa – 3,8 odsto.

Internet je koristilo 72,1 odsto, dok je računar koristilo 58,8 odsto građana. Korišćenje interneta povećano je za 0,9, a korišćenje računara  za 3,3 odsto, u odnosu na prethodnu godinu.

Broj korisnika trgovine putem interneta porastao je za 11,1 odsto u odnosu na 2018. godinu, dok korišćenje online usluga javne administracije takođe bilježi rast.

Najzastupljeniji informaciono-komunikacioni uređaj u domaćinstvima, osim TV-a – 96,9 odsto, svakako je mobilni telefon – 89,8 odsto, a približno jedna trećina stanovništva RS posjeduje personalni računar ili laptop.

Rezultati istraživanja o informaciono-komunikacionim tehnologijama u preduzećima, sprovedenog u ovoj godini, pokazuju da 100 odsto preduzeća koristi računar u svom poslovanju.

Pristup Internetu ima 99 odsto, a veb-stranicu ima 64 odsto preduzeća.

Usluge cloud servisa koristi 15,7 odsto preduzeća, što je povećanje za 8,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Korišćenje aplikacija za glasovni ili video poziv preko interneta u poslovne svrhe, zastupljeno je kod 63,4 odsto preduzeća.

IZVOR srpskainfo.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!