Književni susreti – Promovisano 5 novih knjiga iz edicije “OVJENČANI”

678

Nova izdanja iz edicije “Ovjenčani”, čiji je izdavač Gradska uprava Prijedor, promovisana su sinoć u Galeriji “Sreten Stojanović” u okviru 47. Književnih susreta na Kozari.

Urednik izdavačke djelatnosti Književnih susreta Mladenko Sadžak rekao je da je nakon prošlogodišnjih prvenaca i objavljivanja knjiga Branka Ćopića i Milovana Danojlića, ove godine riječ o pet slavodobitnika Književnih susreta na Kozari i to su Matija Bećković, Ljubivoje Ršumović, Dragan Kolundžija, Milosav Tešić i Ljubomir Simović.

– Sve knjige su imale svoje izbore različitih autora, negdje su ih radili pjesnici, negdje priređivači, knjige su na neki način samosvojne, nisu to izbori koje smo mogli vidjeti u dosadašnjim izdanjima drugih izdavačkih centara, pa smo i na taj način pokušali da damo neki izraz koji je ličan i odražava Prijedor – istakao je Sadžak.

On je dodao da svaka od ovih knjiga posjeduje odjeljak o Prijedoru, o književnim dešavanjima te godine na Kozari tako da pomalo rekonstruišu kulturu tog vremena.

Ljubivoje Ršumović je povodom promocije njegove knjige pod nazivom “Krčevina” rekao da prilično dugo dolazi u Prijedor, čiji je i počasni građanin, tako da ovaj grad smatra svojim drugim zavičajem, te pozdravio izdavački poduhvat organizatora.

Foto: Srna

– Krčevina znači kako sam ja, to je vrsta lične intimne mitologije – pojasnio je Ršumović, koji je nagradu “Književni vijenac Kozare” dobio 2014. godine.

Matija Bećković, koji je istu nagradu dobio 2008, istakao je da je njemu velika čast što je ove godine bio u žiriju za dodjelu ovogodišnjeg vijenca Kozare i što je objavljena njegova knjiga “Svemirna slova” u ediciji “Ovjenčani”.

– U stvari, ovjenčan je Prijedor i ovjenčana je Kozara, takvom jednom edicijom bi se ponosio i najveći kulturni centar. To nisu uradili toliki gradovi za koje se čini da bi im to više pripadalo. Ali su se ovdje našli ne samo pjesnici nego i tumači poezije, znalci, i književnoj nauci već poznata imena, tako da su oni napravili cijelu kolekciju knjiga koje će živjeti dok je našeg jezika – naglasio je Bećković.

 

 

 

U čast književnika Milosava Tešića, koji je nagradu “Skender Kulenović” dobio 2006, objavljena je knjiga “Žeravija voda”. On je na promociji rekao da je dobro što su se organizatori sjetili da objavljuju knjige dosadašnjih dobitnika nagrada ovih književnih susreta.

– Svakako će biti dobro da se objavljuju i narednih godina knjige dosadašnjih dobitnika, jer to je ono što ostaje. Sve ostalo bude i prođe, knjiga je ta koja ostaje na duže vrijeme – rekao je Tešić.

Foto: Srna

Pjesnik Dragan Kolundžija, koji je nagradu “Književni vijenac Kozare” dobio 2011, rekao je da je zahvalan Prijedoru što je ovako lijepu njegovu knjigu štampao pod naslovom “Korak na dugom putu”.

– Ovi susreti su afirmisani i poznati i svakom pjesniku je čast da svoju poeziju ili prozu objavi u ovoj ediciji. Ako nastave i ovu ediciju održe, to će biti veliki uspjeh onih koji rade u kulturi naše Republike Srpske – rekao je Kolundžija.

Sve učesnike promocije pozdravio je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji je izjavio da je knjiga nešto što se pamti, što bilježi vrijeme i događaje.

– Nakon prošlogodišnjih prvenaca, mi ćemo kroz naše književne susrete i dalje objavljivati najbolja književna djela naših laureata, jer želimo da im se odužimo objavljujući izvode iz njihovih najboljih djela koje su oni sami birali i oni to s ponosom iznose kao veliko dostignuće ovog vremena – rekao je Đaković.

Promocija ovih 5 knjiga iz biblioteke Književnih susreta na Kozari očekuje se u oktobru i Beogradu, na 64. Sajmu knjiga.

www.srpskainfo.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!