Fondacija “Djeca nam se rađala” – cilj povećanje nataliteta u Srpskoj

599
Predsjednik Fondacije “Djeca nam se rađala” Vlado Đajić najavio je za 12. septembar na Gradskom stadionu Banjaluka fudbalsku utakmicu između veterana Fudbalskog kluba “Crvena zvezda” i ekipe veterana FK “Borac” i Republike Srpske, te revijalnu utakmicu ljekara i novinara Srpske.

 

On je istakao da će pred banjalučkom publikom zaigrati fudbalski asovi poput Dragana Džajića, Vladimira Petrovića Pižona, Jovana Aćimovića, Stanislava Karasija, Miloša Šestića, Dušana Duleta Savića, Zdravka Borovnice, braće Milka i Boška Đurovskog.

U timu “Borca” zaigraće Stojan Malbašić, Željko Buvač, Jovan Šmanja, Radmilo Mihajlović, Nikola Nikić, Petar Jelić, Darko Ljubojević.

Đajić je dodao da je ulaz na utakmicu, koja će početi u 17.00 časova, besplatan.

On je napomenuo da je od 1. septembra aktiviran i humanitarni broj 1432 za doniranje sredstava za rad Fondacije “Djeca nam se rađala”.

Dugogodišnji kapiten FK “Borac” Damir Špica rekao je da očekuje da će se na utakmici pojaviti mnoge fudbalske zvijezde “Borca”.

“Utakmica je prilika da se ponovo sretnemo sa našim sportskim prijateljima iz Beograda”, rekao je Špica, koji će biti kapiten i selekcije veterana “Borca” i Republike Srpske.

Predsjednik Skupštine Udruženja novinara Republike Srpske Branimir Đuričić rekao je da će u ovako plemenitim akcijama Fondacija uvijek imati podršku, te dodao da će sve redakcije biti pozvane da pošalju predstavnike na fudbalski teren.

“Bitno je da ukažemo na veliki demografski problem. Na to treba neprestano da podsjećamo i u medijima i na ovakvim manifestacijama”, naveo je Đuričić.

Iz Fondacije “Djeca nam se rađala” ukazuju da je stopa nataliteta u Srpskoj u konstantnom padu, a da je od 2011. godine broj živorođenih pao ispod 10.000.

“Za proteklih 20 godina, u periodu 1996-2016, rođeno je ukupno 239.669 djece, istovremeno je umro 281.741 stanovnik, pa je prirodni priraštaj negativan za 42.072 stanovnika. Samo na osnovu negativnog prirodnog priraštaja broj stanovnika Republike Srpske za 10 godina se smanjio za 3,6 odsto”, navode iz ove fondacije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!