Više od 900 vojnika na vježbi “Begej 2019”

659

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem “Begej 2019” održana je na privremenom poligonu “Titel”. Prisustvovali su predsjednik Aleksandar Vučić i potpredsjednik Centralne vojne komisije Kine, general Džang Juosjao.

Na vježbi “Begej 2019” učestvovalo je više od 900 pripadnika Vojske Srbije iz Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i Specijalne brigade.

Nakon vežbe je potpisan sporazum o primopredaji opreme koju je Kina donirala Vojsci Srbije.

Sporazum su potpisali načelnik uprave za planiranje i razvoj Generalštaba VS brigadni general Milan Popović i načelnik Kancelarije za međunarodno-vojnu saradnju Centralnog vojnog komiteta general major Si Guovej.

Ukupno je angažovano 228 sredstava, i to 33 borbena vozila, 31 plovni objekat, 13 vazduhoplova, 62 neborbena vozila i 89 inženjerskih sredstava.

Tema vježbe je bila prikaz borbene grupe u napadu sa nasilnim prelaskom rijeke, a cilj je bio da se pokaže obučenost snaga za komandovanje i potčinjenih jedinica borbene grupe u pripremi, organizovanju i izvođenju borbene operacije.

Vježba je izvedena u nekoliko faza, a, između ostalog, realizovano je ubacivanje izviđačke grupe u borbeni raspored neprijatelja i specijalni desant u dubinu rasporeda neprijatelja, polaganje riječne minske prepreke i sprečavanje napada neprijateljskih ratnih brodova protivbrodskim dejstvima, vazduhoplov na pripremama napada i vazduhoplovna podrška.

Zatim, učesnici su prikazali artiljerijsku pripremu napada, riječni desant, poprečno prevoženje borbene tehnike preko reke i uvođenje u borbu, napad na komandni brod neprijatelja, razminiranje plovnog puta, brodska, protivbrodska i pešadijska dejstva na ciljeve na kopnu i vodi i formiranje pontonskog mosta i prelaz borbene grupe preko mosta.

www.rts.rs

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!