Porodiljsko o trošku Vlade RS!

659

Republika preuzima finansiranje da majke ne ostanu bez primanja.

VLADA Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti RS, kojim je predviđeno da Vlada u cjelosti na sebe preuzme trošak naknada za vrijeme porodiljskog odsustva radnica.

Riječ je o refundaciji poslodavcima u iznosu od 100 odsto bruto plate za vrijeme porodiljskog bolovanja što će, kako se vjeruje, rasteretiti poslodavce, a majke sačuvati od otkaza.

– Na ovaj način Republika preuzima odgovornost finansiranja porodiljskog bolovanja i omogućava poslodavcu da sredstva koja je namjenio za to radno mjesto može iskoristiti za adekvatnu zamenu, a da porodilja ne ostane bez posla i primanja – rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

On kaže da je predviđeno i uvođenje pronatalitetne mere, koja podrazumijeva ostvarivanje materinskog dodatka za sve nezaposlene porodilje, bez uslova da je majka bila nezaposlena šest meseci pre poroda.

 

– Uvodi se i novo pravo roditelju-njegovatelju ili njegovatelju za one koji se brinu o djeci 24 časa dnevno zbog teških oboljenja, čime će oni imati pravo na određenu naknadu – istakao je Šeranić.

Pojasnio je da će naknada iznositi 112 KM, a cilj je da kada se saberu sve naknade koje ta porodica ima po osnovu bolesnog djeteta da se dobije iznos od 500 KM, odnosno da minimum socijalne sigurnosti za te porodice u budućnosti dođe na nivo najniže projektovane plate u Srpskoj.

Na sjednici Vlade RS utvrđen je i Prijedlog zakona i o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, kojim je predviđeno da u program isplate invalidnina uđu i osobe sa tjelesnim i mentalnim poteškoćama od 70 odsto.

– To znači da će djeca, na primer, sa Daunovim sindromom biti obuhvaćena tim pravom – rekao je Šeranić.

On kaže da je zakon jasno definisao i pravo u oblasti invalidnina za oboljele od rijetkih bolesti, i da se različit procenat plaća za različit stepen invaliditeta.

– Predloženim zakonom predviđeno je i da utvrđivanje invaliditeta za lica do 18 godina rade stručne službe u centrima za socijalni rad i Ministarstvu, a do sada je to radio Fond PIO – pojasnio je Šeranić.

www.novosti.rs

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!