Veliki radovi na sanaciji nasipa na Vrbanji i Vrbasu

549

Mještani Česme više neće morati da strepe od Vrbasa i Vrbanje nakon što je počela temeljna sanacija oštećenog nasipa na ovim rijekama, vrijedna više od 460.000 KM.

Prema informacijama iz „Vode Srpske“, intenzivno se radi na obnovi nasipa na desnim obalama Vrbanje i Vrbasa, od Crnog vira do visećeg mosta u Česmi.

  • Najkritičniji dio od obaloutvrde do mosta kod Incela je saniran, odnosno odvezen je uništeni dio obaloutvrde i postavljene su nove kamene prizme, te očekujemo da će ovih dana biti i betonirane – ističu u „Vodama Srpske“.

Po njihovim podacima, na ovoj lokaciji će se raditi još desetak dana, nakon čega će radovi biti nastavljeni na obali kod Crnog vira.

Prema inspekcijskim nadzorima koji su rađeni u prvoj polovini ove godine, utvrđena su četiri oštećenja na nasipu ukupne dužine od oko 170 metara.

  • Na osnovu registrovanih oštećenja obaloutvrde vidljivo je da ona predstavljaju negativni uticajni faktor na stabilnost, a samim tim i na funkcionalnost nasipa koji bi trebalo da štiti domaćinstva u naselju Česma od plavljenja tako da je brza sanacija obaloutvrde bila apsolutni prioritet – istakao je Janko Kecman, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove.

Nasip na Vrbanji izgrađen je 2004. godine, a oštećen u poplavama 2014. godine. Tada je urađena njegova privremena sanacija, međutim problem nije trajno riješen.

Sredstva za sanaciju nasipa obezbijedila je Vlada Republike Srpske, a cijeli posao je u nadležnosti JU „Vode Srpske“,  koje su nadležne za održavanje nasipa i obaloutvrda na Vrbasu i Vrbanji.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!