Izložba Biljane Gavranović “Priroda senzibiliteta”.

599

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske otvorena JE samostalna izložba umjetnice Biljane Gavranović pod nazivom „Priroda senzibiliteta“.
Izložba u MSURS je retrospektivnog karaktera i nastojaće obuhvatiti bogat i plodan opus Biljane Gavranović i posmatračima na najbolji mogući način dočarati poetsko-vizuelni jezik kojim se ova umjetnica izražava.
Postavka  obuhva nekoliko velikih ciklusa od njenog angažmana u grupi Zvono, pa sve do danas uključujući serije: Pržna polja, Asocijativni pejzaži, Totemi, Klupka, Muhe, Ptice i mnogobrojne skice i crteže.
Kao članica grupe Zvono, koja je formirana 1982. godine i za tadašnju likovnu scenu BiH bila veoma progresivna i koja je kroz svoje akcije u javnom prostoru preispitivala ulogu umjetnosti u društvu, Biljana Gavranović je kroz svoje radove predstavljala umjetnost na tada nekonvencionalan način i iz današnjeg ugla to je značilo pionirski poduhvat za BH likovnu umjetnost tog perioda.
Paralelno sa radom unutar likovne grupe „Zvono“, svi njeni članovi razvijali su i samostalne umjetničke karijere, koje nisu bile u potpunosti vezane za rad ove grupe. Biljana Gavranović svoju samostalnu karijeru nastavila je stvaralačkim rukopisom koji je u velikoj mjeri nepromijenjen i prepoznatljiv do danas – ostala je vjerna vlastitom stilu izraza, koji je karakterističan za njeno stvaralaštvo.
Umjetnički opus ove autorke može se podijeliti na tematski različite cjeline, s tim da je za svaku od njih polazište priroda. Postavka izložbe u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske i tekst kustoskinje izložbe Maše Čavić, ne prate hronološki tok jer umjetnost koju ova autorka stvara nije određena ni
vremenom ni prostorom , ona je usko povezana s emocionalnim, psihološkim i imaginarnim svijetom umjetnice.
Izložba će biti otvorena do 18. oktobra 2019. godine

Biljana Gavranović je rođena 07.05.1957. u Gornjim Orlovcima kod Prijedora. Diplomirala je 1982. na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu u klasi profesora Milivoja Unkovića na slikarskom odsjeku. Živi i radi u Banja Luci kao redovni profesor na Akademiji umjetnosti.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!