Broj učenika u osnovnim školama manji za 832 đaka

574

Broj prvačića upisanih u predstojeću školsku godinu u Republici Srpskoj manji je za 438 u odnosu na prethodnu godinu.

“Prema podacima dobijenim od osnovnih škola, u školsku 2019/20. godinu u aprilu i maju upisana su 9.293 učenika, a prošle školske godine upisano ih je 9.731”, naveli su u Ministarstvu prosvjete i kulture RS i dodali da će konačnim brojem prvačića raspolagati krajem septembra, kada škole dostave godišnje programe rada.

Prema njihovim riječima, ukupan broj učenika u osnovnim školama u RS ove školske godine manji je za 832 đaka.

“U školskoj 2018/2019. godini nastavu u osnovnim školama pohađalo je 89.645 učenika, a u ovoj imamo 88.813 učenika”, navode u Ministarstvu.

Predrag Račanović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola bijeljinske regije, kazao za “Nezavisne” da je jedna o posljedica odlazak ljudi i sve manje zasnivanja porodica.

“Uzrok je i što se iz godine u godinu rađa sve manje djece. Mladi se sve teže odlučuju da stupe u bračne odnose i jednostavno prvo žele da riješe imovinsko pitanje pa da stupe u brak i formiraju porodicu”, rekao je Račanović i dodao da se ranije živjelo mnogo opuštenije, da se lakše vjenčavalo i bilo više djece.

Aleksandar Majić, demograf iz Banjaluke, kazao je da su ove negativne tendencije manjeg broja prvačića prisutne još od 1996. godine, otkada se prati statistika u RS.

“Kontinuirano imamo sve manji broj upisanih u osnovne škole i sve manji broj prvačića. Naravno, nizak natalitet se najprije reflektuje na osnovnoškolski sistem i to da u osnovnim školama imamo sve manje đaka”, istakao je Majić za “Nezavisne”.

Dodao je da je to direktna posljedica niske stope rađanja, ali i odlaska stanovništva.

“Akcenat je ipak na smanjenom rađanju. U suštini, treba da mjere populacione politike usmjerimo kroz neke pronatalitetne segmente, na povećanje broja rođene djece, da bismo održali ovaj sistem”, savjetuje Majić. Naglasio je da, ukoliko je manji broj prvačića, sve je manji i broj djece u osnovnim školama, a samim tim se smanjuje i potreba za nastavnicima. Kako navodi, to je proces koji je pogodio i ostale zemlje u okruženju.

Kako su “Nezavisne” ranije pisale, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS, za četiri godine broj učenika u osnovnim školama u RS se smanjio za oko 6.000, a prema riječima stručnjaka, Republika Srpska na svakih pet godina izgubi po jednu generaciju osnovnoškolaca.

Izvor: Nezavisne

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!