Nova zelena oaza na korak od centra Banjaluke

955
Šljunkovita, zapuštena deponija uz samu obalu Vrbasa u Karanovcu uskoro bi trebalo da bude pretvorena u pravu zelenu oazu, na kojoj će niknuti Eko-centar “Krajina”, koji bi trebalo da postane novi sportsko-rekreativni kompleks koji će privlačiti posjetioce iz cijele Republike Srpske, ali i šire.

Uređenje i čišćenje terena, kao prva faza izgradnje, uveliko traju, a sve radove će finansirati Građevinsko preduzeće (GP) “Krajina”, koje je i vlasnik zemljišta. Direktor GP “Krajina” Borko Đurić kazao je “Glasu Srpske” da je riječ o terenu površine 22 hektara na kojem je nekoliko decenija eksploatisan šljunak i bacan otpad.

– Još ne možemo govoriti o iznosu novca koji će biti uložen u sređivanje ovog prostora, jer je znatno devastiran i zarastao u šiblje i korov. Cilj je da ga uredimo, zasadimo drvorede, te napravimo staze uz samo korito Vrbasa u dužini od oko 1.300 metara koje će biti šetalište – istakao je Đurić.

Naglasio je da će u ponudi biti raznovrsni ugostiteljsko-turistički sadržaji.

– Planiramo izgradnju sportskih terena, sportske dvorane, ali i bungalova i drugih smještajnih kapaciteta. Želimo da građani dobiju mjesto na kojem će moći da roštiljaju i šetaju uz rijeku. Bićemo zadovoljni kada deponiju pretvorimo u lijepo mjesto za odmor – kazao je Đurić.

Dodao je da će eko-centar biti dostupan svima, te da ulaz neće naplaćivati.

– Korišćenje pojedinih sadržaja će se vjerovatno plaćati kao i u svakom drugom centru. Ideju planiramo kandidovati kroz projekte međunarodnih organizacija, jer predviđamo da ćemo imati sadržaje koji bi bili interesantna turistička ponuda. Od grada očekujemo brže i jednostavnije rješavanje građevinskih dozvola – istakao je Đurić.

Posebnu čar i ljepotu ovom prostoru daju tri jezera, koja okružena Vrbasom i brdima daju idiličnu sliku pravog malog raja, daleko od vreve grada. Najveće jezero zauzima 15.500, a najmanje 3.500 metara kvadratnih. Rukovodilac mašinskog transporta i održavanja u preduzeću Radmila Gajić istakla je da su uređenje počeli izvlačenjem otpada, jer je na tom mjestu bila divlja deponija.

– Isjekli smo korov i rastinje, te započeli ravnanje terena. Kreće izgradnja šetališne zone uz koju će biti zasađeni platani – istakla je Gajićeva.

Dodala je da slijedi čišćenje jezera.

– Uredićemo obale jezera, koja trenutno koriste ribolovci, te napraviti lijepe prilaze za posjetioce. Planiramo da zadržimo postojeće drveće koje nije zaraslo u korov – naglasila je Gajićeva.

Mještani

Milan Tešanović iz Karanovca kaže da mještane raduje izgradnja eko-centra.

– Oduševljeni smo što će se ova šljunkara, kako je zovemo, pretvoriti u zelenu oazu. Do izražaja će doći naselje i sve ljepote prirode i Vrbasa – rekao je Tešanović.

www.glassrpske.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!