Mini slavi 60. rođendan

649

Britanski proizvođač nedavno je napravio 10-milioniti automobil u svojoj šest decenija dugoj istoriji.

Popularni Mini se pojavio prije tačno 60 godina – 26. avgusta 1959, kada je predstavljen prvi model pod oznakom Morris Mini-Minor.

U to vrijeme proizvodila ga je kompanija BMC (British Motor Corporation).

U prvoj deceniji svog postojanja, prodavan je u okviru britanskih brendova Morris i Austin, a originalno ga je pokretao 4-cilindarski benzinac sa 34 konjske snage.

Iako iz današnje perspektive izgleda da je motor bio slabašan, u to vrijeme i za tako mali auto bio je sasvim dovoljan.

Mini je vrlo brzo zadobio naklonost ljubitelja automobila, kako na Ostrvu, tako i na drugim tržištima, a 1960. ponuda je proširena van verzijom, da bi ubrzo stigla i karavan varijanta.

Fabrika je 1961. na tržište izbacila i pikap verziju modela Mini.

Uslijedila je prva Cooper varijanta, koju je razvio poznati inžinjer i proizvođač sportskih automobila, Džon Kuper. Proizvodnja originalnog modela Mini Cooper bila je ograničena na svega 1.000 jedinica, a za pogon je upotrebljen 1.0-litarski motor sa 55 “konja”.

Za kupce kojima ni to nije bilo dovoljno, napravljena je verzija Cooper S sa motorom zapremine 1.071 kubnih centimetara koji je isporučivao 70 ks. Cooper S se 1963. godine pojavio i na reli stazama, da bi ubrzo pobedio u svojoj klasi na Reliju Monte Karlo, da bi isti uspjeh ponovi 1964, 1965. i 1967. godine.

Velika prekretnica za Mini dogodila se 1994, kad već pomalo zaboravljeni brend kupuje BMW grupa.

BMW nastavlja da proizvodi klasični Mini, uz određana unapređenja i modernizaciju, uključujući ugradnju vazdušnih jastuka 2000. godine.

Najzad, 2001. predstavljena je savremena verzija Minija, modernog dizajna, ali u retro stilu, iz koje je nastala potpuno nova generacija modela među kojima su bili Cabriolet, Coupe, Roadster, Clubman, Countryman…

 

(B92)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!