NAKON 55 GODINA: CELINE LANSIRA KOLEKCIJU PARFEMA INSPIRISANIH 60-IM I 70-IM GODINAMA

572

U parfemskom svijetu sve više brendova kreira uniseks parfeme koji notama odgovaraju i ženama i muškarcima

Otkad je Hedi Slimane u januaru 2018. postao kreativni direktor modne kuće Celine, promijenio je estetiku brenda odbacivši naglasak u samom nazivu, logotip i dizajnirajući kolekcije u rock ‘n’ roll stilu, a sada pokreće i novu kolekciju parfema. Može se zaključiti da njegovi parfemi neće biti kao i svaki drugi, već će ih moći nositi i žene i muškarci, odnosno bit će rodno neutralni.

Celine Haute Parfumerie kolekcija sastojaće se od 11 uniseks parfema inspirisanih 60-im i 70-im godinama prošlog vijeka. Devet će izaći već u oktobru, dok će preostala dva biti dostupna 2020. godine. Slimane, koji je radio na kreiranju Diorove kolekcije parfema iz 2004.godine,učestvovao je i u smišljanju naziva Celine mirisa, kao i izgledu bočica i samih nota. Neki od parfema imaju vrlo zanimljive nazive poput “Nightclubbing” i “La Peau Nue”, u prijevodu “gola koža”. Svaki od parfema ima iste puderaste note u bazi koje su obogaćene drvenastim notama mahovine, cvjetnim irisom, ružom ili oštrog chyprea.

“Ispitujući više od 20 godina društvenog pojma roda u svojim fotografijama i kolekcijama, Slimane je usko i kulturološki povezan s pojavom muško-ženskog stila u modi, pa tako i u fotografiji, s posebnim naglaskom na androgenost. Zbog toga nova Celine kolekcija parfema odiše njegovim stilskim kodovima”, poručili su iz modne kuće.

Za Celine je ovo prva kolekcija parfema još od davne 1964., ali nije prva modna kuća koja je prihvatila koncept neutralnosti. Gucci je nedavno izbacio parfem Mémoire d'une Odeur s pjevačem Harryjem Stilesom kao ambasadorom, a uniseks parfemima, između ostalih, mogu se pohvaliti i Tom Ford, Joe Malone i Diptyque.

 

(Gloria.hr)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!