Neće poskupiti struja u Srpskoj

499
Do poskupljenja električne energije u Srpskoj za sada neće doći, iako za tako nešto postoje opravdani ekonomski razlozi, tvrde u preduzeću Elektroprivreda Republike Srpske (ERS).

Informacije o mogućem poskupljenju struje u Srpskoj pojavile su se početkom prošlog mjeseca zbog povećanja troškova Rudnika i termoelektrane (RITE) Ugljevik“ do kojih je doveo projekat odsumporavanja, ali u matičnom preduzeću ističu da rast cijena nije u planu.

– Iako su proizvodne cijene električne energije i cijene za potrošače u raskoraku, a i tržišne cijene struje su višestruko veće, za sada ne planiramo poskupljenje za građane Srpske – rekli su u ERS.

Naveli su da im najveće probleme u proizvodnji električne energije stvara neraspoloživost Hidroelektrane Dubrovnik.

– Početkom godine u toj elektrani došlo je do havarije, tako da su oba njena agregata već osam mjeseci van pogona. Proizvodnja električne energije HE Dubrovnik pripada sistemu Hidroelektrana na Trebišnjici, te je time proizvodnja značajno smanjena – istakli su u ERS.

Dodali su da im suša ove godine ne stvara probleme kada je u pitanju proizvodnja struje.

– Proizvodnja električne energije u hidroelektranama se planira na osnovu vjerovatnoće pojave dotoka na slivovima, a ostvareni dotoci u ovoj godini su na svim slivovima više od 90 odsto u odnosu na plan. Najniži su na slivu Trebišnjice – 90 odsto, na slivu Drine 93 odsto, dok su na slivu Vrbasa iznad 100 odsto – kazali su u ERS.

Dodali su da su za sedam mjeseci ove godine na slobodnom tržištu prodali 837 gigavata električne energije koja je bila višak.

– U istom periodu lani prodata su 1.853 gigavata, a razlog manje prodaje je neraspoloživost HE Dubrovnik, te kapitalni remont TE Gacko – kazali su u ERS i dodali da su od početka juna do sada kupili 24,42 gigavata struje, što predstavlja 3,37 odsto potrošnje u Srpskoj u ovom periodu.

www.rtrs.tv

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!