Piralen u podzemnim vodama u “Incelu” u propisanim granicama

477

Kod svih pet uzoraka podzemnih voda uzetih u Poslovnoj zoni “Incel” u Banjaluci analizom je utvrđeno da su vrijednosti piralena, teških metala i policikličnih aromatičnih ugljovodonika u granicama propisanim Uredbom o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da je 2. avgusta po nalogu republičke vodne inspekcije u “Incelu” uzeto pet uzoraka podzemnih voda, te da je uzorkovanje i analize izvršila ovlaštena i akreditovana laboratorija “Institut za vode” iz Bijeljine.
Za potrebe uzorkovanja, kako se naglašava, obavljeno je bušenje i postavljanje četiri pijezometra na lokacijama na kojima je ranijim analizama potvrđeno prisustvo piralena i teških metala, a korišten je i jedan postojeći pijezometar.
“Za vode druge klase kojoj pripadaju i Vrbas i Vrbanja definisana je vrijednost polihronovanih bifenila /PCB/ 0,02 miligrama po metru kubnom, a analizama je utvrđena vrijednost od 0,01 miligram po metru kubnom”, pojašnjavaju iz Inspektoratu.
U saopštenju se naglašava da je analizom prisustva teških metala u dva uzorka utvrđeno povećano prisustvo olova koje odgovara parametrima propisanim za vode treće klase, a u svim uzorcima utvrđeno je povećano prisustvo bakra čije vrijednosti odgovaraju parametrima za vode treće i četvrte klase.
Analizom parametara policikličnih aromatičnih ugljovodonika, dodaje se u saopštenju, utvrđena su odstupanja koja odgovaraju parametrima propisanim za vode četvrte i pete klase, što je direktna posljedica rada hemijske industrije na lokaciji Poslovne zone “Incel” u proteklih 30 do 40 godina, s obzirom na tehnološke procese koji su korišteni od samog početka.
Informacije o rezultatima analiza dostavljene su ekspertskom timu koji će u saradnji sa međunarodnim konsultantima raditi na pronalaženju rješenja za sanaciju zemljišta.

 

(Srna)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!