NBA “orlovi” konačno na parketu

592

Selektor srpskih košarkaša Aleksandar Đorđević skratio je spisak za tri imena, pa na Svjetsko prvenstvo u Kinu neće putovati Dejan Todorović, Aleksa Avramović i Nikola Jovanović.

Ostatak ekipe, njih 14, nastaviće da rade prvi put u kompletnom sastavu jer su se na raspolaganje selektoru stavili Nikola Jokić, Marko Gudurić i Bogdan Bogdanović. Njih trojica, baš kao i Nemanja Bjelica i Boban Marjanović, nisu mogli da rade sa ostatkom ekipe zbog pravila NBA lige koja dozvoljava samo 28 dana treninga pred reprezentativno takmičenje. Jokić nije bio sa ekipom koja je u Zrenjaninu pobijedila Finsku rezultatom 95:75, u drugom kontrolnom meču, dok su Bogdanović, Bjelica, Gudurić i Vasilije Micić meč samo gledali. Micić ima problema sa bolovima u butnom mišiću, pa je bio na poštedi, a Bjelica je primao injekcije zbog ukočenog vrata.
– Najteže je trenirati sam i mnogo je lakše sa ekipom i to uvek nedostaje. Najteže je kad gledam utakmice u dvorani, tu sam na dva, tri koraka da uskočim da igram. Dobro sam se spremio, bez obzira na to što nisam obavio pripreme sa ekipom – rekao je Bogdanović, koji je sa Gudurićem odradio trening prije meča sa Finskom.
Za razliku od Evropskog prvenstva od prije dvije godine kada je bio glavni igrač ekipe, stvari su sada promijenjene.
– Meni će biti lakše, jer smo mnogo jača ekipa od one koja je igrala na EP. Imamo jedan od najjačih sastav u poslednjih nekoliko godina, gradili smo ovaj trenutak godinama i treba da ga čuvamo pažljivo da ne ode u pogrešnu stranu. Gađamo to zlato, svesni smo da možda sada imamo najveću šansu, ali daleko je sve to – kazao je Bogdanović, za koga je KSS, prema riječima selektora Đorđevića, izdvojio veliku sumu novca na ime osiguranja prema NBA ligi.
Poslije dobrog treninga sa Finskom “orlove” već sutra od 21 čas očekuje pravi izazov i u beogradskoj Areni ugostiće Litvaniju sa kojom će dva dana kasnije igrati u Kaunasu.
– Odigrali smo onako kako smo želeli, osim tog početka utakmice gde nismo ušli u pravu borbu, fajt, nismo pravili pritisak na lopti, kontakt igru telom. To je ono što nas čeka u Kini, ali prvo nas to čeka u duelu sa Litvancima, koji su uspeh gradili baš takvom borbenom igrom. Moramo da shvatimo da sve kreće iz odbrane, tog kontakta, a ne napada, iako razumem igrače. Ofanzivu treba tražiti otprilike za neke tri sedmice. Mora još mnogo toga da se menja, a pre svega pristup i odgovornost prema igri u svakom momentu. Ova reprezentacija je bez svakoga od nas osvajala medalje i trofeje i svako od njih mora da se okupa skromnošću, spusti zadnjicu na zemlju i zapita se šta u ovom trenutku može da pruži ekipi, a ne šta ekipa može da pruži njemu – istakao je Đorđević.
Policija “spasavala” Marjanovića
Zrenjaninska publika ovacijama je pozdravljala Bobana Marjanovića svaki put kada je ulazio u igru ili poentirao, a poslije utakmice veliki broj uglavnom mlađih navijača sačekao ga je ispred dvorane i svi su željeli zajedničku fotografiju. Gužva je bila tolika da je na kraju i policija morala da “interveniše”, izvuče Marjanovića iz mase i isprati do autobusa.

 

(Agencije)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!